Šider: EU će jednog dana objaviti šta je Vučić uradio, bojim se da ima mnogo stvari koje se kriju 1Foto: Evropska unija

Evropski parlament je ogromnom većinom tražio da se mera zamrzavanja evropskih fondova za Srbiju uzme u obzir, jer sumnjaju da Vučić pravilno koristi te fondove. Predsednik Srbije se sada ponaša haotično jer je nezadovoljan zbog toga što će jednog dana EU objaviti ono što je uradio. Bojim se da tu ima mnogo stvari koje se kriju ispod površine i za koje Vučić ne želi da budu otkrivene, rekao je evroposlanik i jedan od međunarodnih posmatrača izbora u Srbiji Andreas Šider.

Nezavisna istraga o izborima u Srbiji pitanje je Evropske komisije (EK), ali Evropski parlament (EP) je dominantnom većinom zatražio tu istragu, podsetio je on.

„Ono što sam čuo je da ovo u Evropskoj komisiji uzimaju vrlo ozbiljno i sada proučavaju kako mogu to da realizuju. Pritisak Evropskog parlamenta je, prema mom mišljenju, visok i dobro prihvaćeno od Evropske komisije“, rekao je Andreas Šider, prenosi portal N1.

Upitan kakvu reakciju očekuje od vlasti u Srbiji i kakvi dometi istrage mogu da budu, s ozbirom da ni njeni rezultati neće biti obavezujući, Šider odgovara da su u „EP svesni svih zloupotreba premijerke Brnabić, udara na demokratiju i ponašanja predsednika Vučića“.

„Od lažnih optužbi na račun međunarodnih posmatrača do svih drugih stvari koje su se dešavale. EP je zabrinut zbog toga što Vučićev režim zloupotrebljava evropske fondove. Takođe, čuo sam da je EK na sličan način analizirala situaciju. Videćemo kako će Vlada u Srbiji reagovati na to. Naravno, mi prvo pozivamo na smirivanje njihove retorike, a drugo da shvate da su oni Vlada Srbije i da moraju da rade u interesu srpskog naroda“, rekao je on.

„Stvari koje Vučić ne želi da budu otkrivene“

To znači, dodaje, da bi trebalo da dozvole ili da sami počnu jednu nezavisnu međunarodnu istragu.

„Sve je kristalno jasno. Jasno je da izbori u Beogradu nisu bili savršeni, da su bili velika zloupotreba vlasti“, dodao je Šider.

EP je ogromnom većinom tražio da se mera zamrzavanja evropskih fondova za Srbiju uzme u obzir, podsetio je on.

„To je veliki signal evropskih poslanika. Oni su rekli da sumnjaju da Vučić pravilno koristi te fondove. Naravno, Vučić sada sve napada, unervozio se, viče naokolo i lažno optužuje evropske političare i EU. Ponaša se haotično jer je nezadovoljan zbog toga što će jednog dana EU objaviti ono što je on uradio. Bojim se da tu ima mnogo stvari koje se kriju ispod površine i za koje Vučić ne želi da budu otkrivene. Zato se zalažem za tu istragu“, kazao je on.

„Srpska vlast se igra budućnošću srpskog naroda“

Šider je ranije rekao da je Srbija dobila mnogo signala od EK i Evropskog saveta da rezoluciju EP shvati ozbiljno.

„EP je velikom većinom izglasao rezoluciju, a zatim su Komsiija i Savet ukazali Evropskom parlamentu da će nastaviti sa realizacijom. Od srpskih vlasti smo onda videli sasvim suprotno ponašanje. Ne shvataju signale za ozbiljno. Ono što oni rade je igranje sa budućnošću srpskog naroda. Prava Vlada, koja zaslužuje da je tako zovu, bi trebalo da gleda svoj narod, a u ovom trenu Vučić i Ana Brnabić ne gledaju srpski narod, već samo interes svojih prijatelja, a to je potpuno besmisleno“, naglasio je.

„Poruka narodu Srbije – optužbe od strane vlasti su laž“

Nakon donošenja rezolucije, od predstavnika vlasti su se mogle čuti i izjave o „izdajnicima, petkolonašima iz redova opozicije“, pravljene su i paralele sa ultimatumom koji je 1914. Austrougarska uputila Srbiji.

Šider ne želi da ovo komentariše, ali kaže da želi da poruči narodu Srbije:

„Sve što oni govore je laž. To nije istina. Posmatrači EP i svi drugi poslanici EP su zabrinuti za demokratiju u Srbiji.“

„Ana Brnabić nije dovoljno zrela da bude premijerka zemlje koja želi u EU“

Upitan kako Evropa reaguje kada premijerka Srbije kaže „rezolucije dođu i prođu“, Šider smatra da to pokazuje da ona nije dovoljno zrela da bude premijerka zemlje koja želi da bude deo Evropske unije.

„Da je tako, ona bi ozbiljno shvatila parlament, kako srpski, tako i evropski. Znamo da Ana Brnabić nije glavna uticajna ličnost u Srbiji. Kada nešto kaže, znamo da to nije ona, već da svim pitanjima upravlja samo jedan čovek, a to je Aleksandar Vučić. Tako da, iskreno, ne želim da gubim vreme na svaku rečenicu koju je izgovorila“, kazao je.

„Evropske institucije je trebalo odavno da budu glasnije“

Zbog čega je Evropa tako dugo bila tolerantna prema stvarima koje su se dešavale u Srbiji i zašto su izborne nepravilnosti donekle i posledica toga, kritika je koja se često upućuje proteklih nedelja.

Šider kaže da je tačno da su evropske instituije odavno trebalo da budu glasnije.

„Trebalo je da bude glasnija kada je Vučićeva vlast krenula da smanjuje medijske slobode, kada su smanjili delovanje civilnog sektora u Srbiji i slično. Učestali izbori su podrivali demokratsku atmosferu u zemlji, ali moram da kažem – poslednjih godina EP je u svojim izveštajima iznosio ozbiljne pritužbe na političku situaciju u Srbiji. Međutim, srpska vlast ni to nije uzela za ozbiljno. Možda nekad u EK je komesar za proširenja često ćutao o tim pitanjima… Možda je bio previše zaljubljen u Vučića, pa je mislio da ako budu najbolji prijatelji, nešto će se promeniti. Međutim, ispalo je da nije tako. Moramo da branimo demokratiju i da kažemo ‘ne’ i ‘dosta’ kada se prevrši neka mera“, rekao je Šider.

„Srpska demokratija nema veze sa kosovskim pitanjem“

Poslednji izbori su ta kap koja je prelila čašu, ocenjuje on.

„Dosta je i to moramo da kažemo i Vladi Srbije, a u interesu je naroda Srbije koji želi da ima više demokratsku kulturu u vašoj zemlji“, poručio je.

Srpska demokratija nema nikakve veze sa kosvoskim pitanjem, mišljenja je Šider.

„Radi se o pravu srpskog naroda da ima izbore koji su u skladu sa domaćim međunarodnim standardima. Kod poslednjih izbora, naročito u Beogradu, ti standardi nisu ispunjeni i to nema veze sa nekom drugom zemljom ili oblašću. Pitanje Kosova se mora rešiti, ali to je druga priča“, kazao je.

Ipak, upitan na to kako Evropa trenutno gleda na Kosovo i ukidanje prometa dinara, Šider kaže da je svestan da u srpskoj zajednici postoji veliki problem.

„Imam neutralno gledište. Ono što je bitno je naći način da narod na severu Kosova živi normalno, bez ikakvih nepotrebnih prepreka, bilo da se radi o novcu, ispravama, nasledstvu… To su pitanja koja moraju biti rešena. U ovom trenu imam osećaj da se stvari sve više komplikuju. U EP razgovaramo sa Srbima iz regiona, sa Kosovarima iz regiona, slušamo njihove probleme… Naš zadatak je da smirimo situaciju i obezbedimo da svi, bez obzira na etničku pripadnost, mogu da žive normalnim životom. Za to se borimo“, zaključio je on.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari