Čija će se reč poštovati - Vučićeva ili Vulinova 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Ekološki protesti i blokade saobraćajnica biće organizovani u subotu u 14 časova u najmanje 30 gradova i naselja širom Srbije.

To je izjavio jedan od organizatora Marko Oljača, koji je FoNetu najavio da će konačan spisak biti utvrđen u petak ili u subotu pre podne.Kako je precizirao, aktivisti su potvrdili da će proteste i blokade organizovati Novi Pazar, Nova Varoš, Kikinda, Novi Sad, Požega, Niš, Beograd, Veliko Gradište, Loznica, Smederevo, Užice, Prijepolje, Požarevac, Sremska Mitrovica, Toplica, Boljevac, Valjevo, Gornji Milanovac, Jagodina, Lazarevac, Kostolac, Leskovac, Subotica, Kraljevo, Šabac, Kula i Kragujevac.

Predviđena je i blokada Zrenjaninskog puta i Ibarske magistrale na tri mesta, dodao je Oljača naglasio da su organizatori najavili miran protest, uz apel policiji da tokom blokada „čuva javni red i mir i ne dopusti incidente, kao tokom blokade u Šapcu, kada policija nije intervenisala“.
Prema  rečima Oljače, učesnici protesta imaće u subotu na raspolaganju broj za pravnu pomoć, jer se do sada prijavilo 15 advokatskih kancelarija širom Srbije spremnih da ponude svoje usluge. Na društvenim mrežama dele se pozivi i uputstva za blokade u pojedinim gradovima.

-U utorak sam imao obraćanje na trgu u Čačku, gde sam pozvao predstavnike svih društvenih i političkih organizacija, grupa građana, udruženja i odbornike, da dođemo i da zajedno nastupimo u tom zahtevu i da se držimo reči koju je predsednik Srbije rekao na Makišu, a to je – neka ih, neka blokiraju, nećemo ih dirati – poručuje Bratislav Simović, jedan od učesnika blokade u Čačku, uoči predstojeće blokade puteva najavljene za subotu.

Simović kaže da je nakon toga ministar policije Aleksandar Vulin izjavio „hapsićemo ih sve“. Prema njegovim rečima, juče je stigla informacija da je prispela depeša u javno tužilaštvo i u policiju, da imaju nalog da hapse sve koji budu blokirali saobraćaj.

– Znači, predsednikova reč se ne poštuje, a mi smo imali nameru da ga držimo za reč. Očekivali smo da će da bude takva jedna situacija, jer je ogromna zainteresovanost, pogotovo kod nas u Čačku. Javile su se brojne organizacije koje bi učestvovale u tome. Ja sam predložio da već od podne krenu „uvodne kativnosti“ po gradu – navodi Simović, pod čime podrazumeva da ljudi vozilima formiraju kolone i usporenim saobraćajem kroz grad animiraju građane.

– Referendumom se bitne stvari u Ustavu menjaju. Da li mi onda menjamo neko državno uređenje? Ja ne želim da živim u toj nekoj drugoj državi. Poštujem to što je određeni deo građana dao legitimitet i mandat predsedniku i Vladi da od ove države naprave bolju i napredniju. Ali, nisu dobili mandat da naprave neku novu državu. Iz tog razloga pozivam sve u državi da shvate da je ovo tenutak kad se brani postojeća država, zastava i himna koja je definisana ovim Ustavom – poručuje Simović.

Čija će se reč poštovati - Vučićeva ili Vulinova 2

On poziva građane u Srbiji da u subotu već od podne krenu sa kativnostima, kako bi se napravila disperzija na više lokacija. Simović je odgovorio i na izjavu predsednika Vučića sa konferencije udržane u utorak.

– Kada je rekao da neće dozvoliti nikome da menja vlast na ulici: mi ne menjamo vlast na ulici. Mi branimo ustav, protiv smo bili zakona, protiv smo referenduma, učinićemo sve da do njega ne dođe. Ovim putem poručujemo: 16. januara ćemo ih „obrisati“ ili na referendumu, ili ćemo „obrisati“ referendum. A onda nema šta da traže trećeg aprila, nema šta da čekaju taj datum. Slobodno nek pozovu tetku i nek raspremi jednu sobu da primi podstanara iz Srbije. Neka se spremi Belorusija, neka se spremi brat Si Đi Ping i Erdogan da prihvati svoje prijatelje iz Srbije – ističe Simović.

Čija će se reč poštovati - Vučićeva ili Vulinova 3

Kada je reč o događajima od prošle subote, on kaže da je, neposredno pred blokadu, došao oko 13 časova, popeo se na pešački most za zastavom u ruci, te da mu je u jednom trenutku prišla policija, legitimisala ga, dok su mu, kako kaže, kasnije prišli provokatori, verovatno pripadnici službi bezbednosti, a jedan od njih je pokušao da dobije dodatne informacije.

– Kada sam spazio da ispod jakne ima futrolu sa pištoljem, da je službeno lice, on se udaljio odatle. Nakon toga su sa obe strane mosta pristupili civili. Sa desne strane su mi se petorica inspektora koji su bili obratili sa „gospodine Simoviću, molim vas pođite sa nama“, inspektori MUP-a u Čačku, pošto i poznajem većinu njih. Priveli su me u prostorije MUP-a u Čačku, tamo sam bio zadržan, da kažem lišen slobode, imao sam pravo da se javim advokatu. Dok smo čekali javnog tužioca i mog advokata, negde oko pola tri, je ušao drugi inspektor u prostorije tamo gde su najveći kriminalci. On je rekao: „idemo svi“, „gde idemo“, „idemo u Preljinu“. „A šta ćemo sa njim“, rekli su „i njega vodimo“. Pa zašto ga vodimo ako smo ga priveli, kaže „zahtev učesnika protesta da ga podhitno oslobodimo i da ga vratimo na lice mesta odakle smo ga pokupili“ – prepričava Simović.

On je prethodnog dana, u petak, bio pozvan na informativni razgovor u prostorijama MUP-a, gde je sa načelnikom saobraćajne policije za Čačak obavio razgovor, a tom prilikom je, kako navodi, obećao da okupljeni neće vršiti nikakave provokacije, da će prohodnost imati Hitna pomoć i sve ostale službe, te da imaju alternativu odvijanja saobraćaja kroz samo naselje Preljina.

Robert Kozma iz Ne davimo Beograd, kaže za Danas da su blokade saobraćajnica i puteva legitimna stvar i jedan od poslednjih načina da građani pokažu sopstveno nezadovoljstvo i bes, jer vlast u Srbiji štetnim zakonima, kao što je na primer Zakon o eksproprijaciji, razgrađuje našu državu, deli naše društvo, dok omogućava njihovim podobnim takozvanim investitorima da otuđe zemlju građana i proglašavajući šta god požele za projekat od nacionalnog interesa države.

Čija će se reč poštovati - Vučićeva ili Vulinova 4

– Na taj način, omogućili bi ulazak Rio Tinta u Srbiju, iskopavanje litijuma korišćenjem prljavih tehnologija i uništavanje naše životne sredine, zemlje i reka. Prošle subote je policija omogućila režimskim batinašima da zastrašuju i tuku građane. To je izuzetno opasno, to uništava naše društvo, i odgovornost za to je isključivo na Vučiću, Vulinu i vladajućem režimu. Ne davimo Beograd se pridružuje građanskim protestima i pozivamo građane da u subotu blokiramo saobraćajnice i puteve, kako bi urazumili postojeću vlast i izborili se za dostojanstven život u našim gradovima. Borba za dobre gradove je krenula i mi smo tu da zajedno sa građanima u toj borbi učestvujemo. Tu borbu vodimo svakog dana, ta borba će biti i u subotu, a razrešava se na izborima sledeće godine. Mi iz NDB smo spremni da preuzmemo odgovornost i da se izborimo da naši gradovi budu solidarni, pravedni i zeleni – zaključuje Kozma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari