Škeljzen Malići: Zbog Vučićevih zloupotreba, bolje da Srbi ne glasaju na Kosovu 1Škeljzen Malići

Uprkos tome što međunarodna zajednica i vlast Srpske napredne stranke naglašava neophodnost dogovora Beograda i Prištine u vezi sa stvaranjem uslova da Srbi na Kosovu mogu da glasaju na predstojećim izborima u aprilu, prema mišljenju kosovskog publiciste i analitičara Škeljzena Malićija, Aleksandru Vučiću zapravo odgovara da o izbornom procesu nema nikakvog sporazuma sa vlastima na Kosovu kako bi neometano mogao da ga zloupotrebljava i usmerava ka sopstvenoj koristi.

U principu, smatra sagovornik Danasa, Srbi na Kosovu, sa dvojnim državljanstvom, trrebalo bi da imaju pravo da glasaju na putem pošte ili na organizovanim biračkim punktovima.

– O tome bi trebalo da postoji sporazum Prištine i Beograda sa jasno ustanovljenim i detaljnim protokolom, umesto što se proces odlaže da bude regulisan uoči samih izbora, odnosno da se stvar ostavlja da bude rešena neposredno pred glasanje, kao što je bio slučaj prilikom nedavnog referenduma o promenama Ustava Srbije – ističe Malići.

Podsetimo, na nedavnom referendumu o promenama Ustava u Srbiji, 16. januara, Srbi na Kosovu, po prvi put nisu imali pravo da izađu na birališta, opredeljuju se i izjašnjavaju o pitanjima u Srbiji.

Vlada Kosova donela je takvu odluku uz obrazloženje da se otvaranjem biračkih mesta na Kosovu za srpske izbore krše Ustav i zakoni Kosova.

Iako je međunarodna zajednica apelovala da se Srbima omogući glasanje otvaranjem glasačkih mesta, dan uoči referenduma, Skupština Kosova je potvrdila ovu odluku Vlade, pa su se pripadnici srpske zajednice uglavnom izjašnjavali u pojedinim pograničnim gradovima.

Škeljzen Malići: Zbog Vučićevih zloupotreba, bolje da Srbi ne glasaju na Kosovu 2
Foto; EPA-EFE/ KENZO TRIBOUILLARD

Vlast Aljbina Kurtija omogjućila je glasanje o ustavnim promenama u Srbiji putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom u Prištini.

Iako smatra da bi Srbima na Kosovu trebalo omogućiti da glasaju na biračkim punktovima, Škeljzen Malići istiće da Vučićevom režimu odgovara da nema dogovora sa Prištinom u vezi sa izborima, ili da se angažuje OEBS, jer, naglašava on, onda Srpska lista kontroliše glasanje, što uprličava kontinuitet u višedecenijskoj krađi glasova i falsifikovanju rezultata.

– Zato bi bilo dobro da se na Kosovu ne održe izbori jer je u startu režim Aleksandra Vučića u prednosti u odnosu na opoziciju. Međutim, šta će odlučiti vlada Aljbina Kurtija nije predvidljivo. Samo mogu da kažem da bi za regularnost izbora bilo bolje da se ne održe – zaključuje sagovornik Danasa.

Škeljzen Malići: Zbog Vučićevih zloupotreba, bolje da Srbi ne glasaju na Kosovu 3
Foto: Beta/Miloš Miškov

Podsetimo, Aleksandar Vučić je na prethodnim predsedničkim izborima 2017. godine, na Kosovu osvojio više 80 odsto glasova, a 2020. godine njegova Srpska napredna stranka, zabeležila je neverovatan rezultat, odnosno 86 odsto kosovskih glasova.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine za naprednjake je na Kosovu glasalo 51,3 odsto glasača, dok je na izborima 2016. godine SNS dobila 67,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari