SKOJ narodnim stražama čuva Grobnicu heroja na Kalemegdanu 1Grobnica sa bistama narodnih heroja na Kalemegdanu: Moša Pijade, Ivo Lola Ribar, Đuro Đaković i Ivan Milutinović (sleva nadesno) Foto: Beta/Miloš Miškov

Savez Komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) je danas najavio da će organizovati „narodne straže“ za sprečavanje napada na Grobnicu narodnih heroja na beogradskom Kalemegdanu.

Te „straže“ će redovno obilaziti spomenik i obaveštavati nadležne ukoliko primete „vandalske aktivnosti“ – ispisivanje uvredljivih parola po tom spomeniku.

SKOJ je u saopštenju naveo da će njegovi aktivisti i simpatizeri „čuvati“ Grobnicu narodnih heroja sve dok Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“ ne obezbedi video-nadzor tog spomenika.

Zatražili su od tog preduzeća da „pojača nadgledanje“ spomenika „kako vandali ne bi opet izvršili svoje nedelo“.

Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu, koja je odlukom Skupštine grada Beograda iz 1983. godine proglašena za spomenik kulture, nalazi se na šetalištu pod bedemom Beogradske tvrđave. Izgrađena je 1948. godine i na njoj je natpis „Smrt fašizmu – sloboda narodu“.

U toj grobnici su sahranjeni: Ivan Milutinović (1901-1944), član Politbiroa CK KPJ, član Vrhovnog štaba NOV i POJ, general-lajtant NOVJ i narodni heroj Đuro Đaković (1886-1929), sindikalni radnik i organizacioni sekretar CK KPJ, Ivo Lola Ribar (1916-1943), sekretar CK SKOJ-a, predsednik USAOJ-a, član Vrhovnog štaba NOV i POJ i narodni heroj i Moša Pijade (1890-1957), revolucionar, društveno-politički radnik i narodni heroj.

Posmrtni ostaci Ive Lole Ribara i Ivana Milutinovića preneti su u tu grobnicu 27. marta 1948. godine, posmrtni ostaci Đure Đakovića na dvadesetogodišnjicu njegove pogibije, 25. aprila 1949, dok je Moša Pijade tu sahranjen marta 1957. godine.

Poprsja Ive Lole Ribara, Ivana Milutinovića i Đure Đakovića izradio je 1949. godine akademski slikar i vajar Stevan Bodnarov, a poprsje Moše Pijade akademski vajar Slavoljub Stanković 1959. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari