Skoplje i Tirana pozvali Srbiju i Kosovo da bez odlaganja primene dogovor iz Ohrida 1Printskrin Tviter/Bujar Osmani

Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.

Osmani je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Džačkom, rekao da su razgovarali o nedavno postignutom dogovoru Kosova i Srbije u Ohridu i da su se složili da taj dogovor postoji i da obe strane treba da ga sprovedu bez odlaganja, u čemu mogu da računaju na podršku i pomoć.

„Oni su naši susedi i mi pozdravljamo svaki napredak koji znači stabilnost i prosperitet za ceo region. Bez obzira na različite interpretacije onoga što je dogovreno i što treba da se implementira složili smo se da dogovor postoji i da strane teba da ga sprovedu bez odlaganja, u čemu će imati našu potpunu podršku i spremnost da im pomognemo“, rekao je Osmani.

Skoplje i Tirana, kako je istakao, smatraju da je od izuzetne važnosti je da taj dogovor, u skladu sa njegovim temeljnim principima i elementima, bude svebuhvatan i da u jednom trenutku rezultira međusobnim priznanjem.

„Ceo region, svih šest zemalja Zapadnog Balkana, treba da dobiju jasnu evropsku perspektivu, gde će ostvariiti svoju suštinsku integraciju, a to ne može da se realizuje sa otvorenim i nerešenim pitanjima“, rekao je šef diplomatije Severne Makedonije.

Albanska ministarka za Evropu i spoljne poslove Džačka je rekla da su pozdravili dogovor od 18. marta u Ohridu sa aneksom za normalizaciju odonosa Kosova i Srbije.

„Mislimo da će ovaj dogovor poboljšati evroatlantsku perspektivu regiona (Zapadnog) Balkana i podržavamo angažman EU i SAD i primeni Aneksa koji je integalni deo dogovora o normalizaciji odnosa“, rekla je Olta Džačka, koja danas boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari