Skup o EU i Zapadnom Balkanu u Parizu 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Stručnjaci za Evropsku uniju i Zapadni Balkan na skupu u Parizu danas i sutra razmatraju probleme regiona – nedostatak vladavine prava i rasprostranjenu korupciju, organizovani kriminal i međusobne sporove.

Na dvodnevnom skupu „EU-Zapadni Balkan: 20 godina gledanja oči u oči“ u organizaciji časopisa Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans) u saradnji s Hajnrih Bel fondacijom, Evropskim fondom za Balkan (European Fund for the Balkans) i Kućom Evrope (Maison de l’Europe) biće održana četiri okrugla stola.

Na prvom „20 godina evropeizacije Balkana“ biće razmatrani odnosi i nerazumevanja između regiona i Evropske unije, kao i stanje vladavine prava u regionu, dok će na drugom okrugom stolu u fokusu biti evropske vrednosti.

Na trećem okrugom stolu će biti reči o geopolitičkim izazovima u regionu s naglaskom na bilateralne sporove, dok će na četvorom biti razmotreno da li proširenje EU i dalje ima smisla.

Katrin Lalimier iz Kuće Evrope, Igor Bandović iz Evropskog fonda za Balkan, Jens Altof iz Hajnrih Bel fondacije i Loran Žeslen iz Kurije de Balkan govore na početku skupa.

Na skupu učestvuju i Florijan Biber s Univerziteta u Gracu, Srđan Cvijić iz Fonda za otvoreno društvo u Briselu, Srđan Majstorović iz beogradskog Centra za evropsku politiku, urednik portala EWB (European Western Balkans) Nikola Burazer i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari