Skupština slobodne Srbije: REM – okupirana institucija u službi Vučićevog režima 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Skupština slobodne Srbije saopštila je da je odustajanjem od ograničavanja rijaliti-programa Regulatorno telo za elektronske medije (REM) još jednom pokazalo da ne radi u interesu gradjana već isključivo i neprikriveno u službi režima Aleksandra Vučića.

„Slučaj odbijanja da se rijaliti sadržaji organiče pokazuje da privatne televizije koje su dobile nacionalne frekvencije (koje su, uzgred, javno dobro) kako bi zadovoljile javni interes – mogu da rade šta žele, jer umesto javnog interesa služe volji jednog čoveka“, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, REM je ponovo, kao i mnogo puta do sada, pokazao da je institucija koju je nemoguće reformisati.

„Ovo telo mora da po promeni vlasti, doživi diskontinuitet u radu i da bude postavljeno na zdrave temelje, što znači da za članove Saveta ove institucije moraju biti birani stručni ljudi od velikog moralnog integriteta, otporni na bilo kakve partijske i političke uticaje“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, REM od osnivanja, nije valjano radio svoj posao, i umesto da bude alatka koja će gradjanima obezbeđivati kvalitetno i profesionalno informisanje – uvek je ponizno služio interesima vladajuće elite.

„U vreme Vučićeve vladavine, REM je doživeo totalni krah i postao je okupirana institucija koja učestvuje u promovisanju nasilja i primitivizma i kršenju zakona“, kazali su.

Da REM radi svoj posao kako treba, dodali su, sve režimske televizije, ne samo one sa nacionalnom pokrivenošću već i lokalne ostale bi bez dozvole za emitovanje ili bi dramatično promenile način na koji informišu gradjane, odnosno odustale bi od svakodnevnog gaženja profesionalnih i etičkih principa.

„Skupština slobodne Srbije podseća i da se povodom inicijative za ograničenje rijaliti-programa jasno pokazuje da je i Narodna skupština okupirana institucija, oduzeta od građana“, naveli su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari