Skupština: Orlić isključio mikrofon Robertu Kozmi 1Printskrin RTS

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić isključio je danas mikrofon poslaniku Zeleno levog kluba Robertu Kozmi kada je govorio o planiranoj izgradnje na mestu nekadašnjeg IMR u Beogradu, a kada je Kozmin stranački kolega Radomir Lazović ukazao da je prekršen Poslovnik, isključio je mikrofon i njemu.

Kozma je obrazlažući amandman rekao da vlast kroz predloženi zakon želi da „progura besplatnu konverziju zemljišta“ i ocenio da je to poklon za tajkune vlasti.

„Vi kažete da postoji 5.000 lokacija i da će se desiti građevinski bum, ali kad se nešto kupuje, plati se puna cena, a vi poklanjate“ rekao je Kozma.

On je naveo primer bivše fabrike IMR gde je 47 objekata, a Orlić ga je prekinuo i počeo da istovremeno govori.

„Predsedniče, ako biste mogli da prestanete da budete komentator. Bila je vaterpolo utakmica, tamo ste mogli da konkurišete“ rekao je Kozma, ali mu Orlić nije dozvolio da nastavi i isključo mu mikrofon.

Poslanik Radomir Lazović pitao je na osnovu čega je Orlić oduzeo Kozmi reč, s obzirom na to da je amandman bio da se briše zakon i poslanik ga je objašnjavao.

„Niste razumeli Poslovnik, ne nisam ga povredio“, odgovorio je Orlić pošto je Lazoviću isključio mikrofon.

Poslanica Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković izjavila je danas da je i ta stranka predložila da se briše svaki član zakona o planiranju i izgradnji, i da treba da se povuče jer je nezakonit.

Poslanica je dodala da Narodna stranka smatra da je zakon ušao u proceduru na nezakonit način, da nije u redu da 4. maja, dan posle masovnog ubistva u Beogradu Vlada donese ovakav zakon i da svaki član treba da se promeni.

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković rekla je da je i ta stranka podnela 30 amandmana, jer smatraju da je zakon loš i ide na ruku tajkunima.

Milenković Kerković je navela nekoliko primera iz svog grada Niša gde su tajkuni kupili najbolje delove zemljišta.

Demokratska stranka je podnela više od 20 amandmana na taj predlog zakona, i to „samo na najbesmislenije članove“, jer kad bi podneli amandmane na sve loše, onda bi jedino rešenje bilo da se piše nov zakon, rekla je poslanica Dragana Rakić.

Ona je navela primer brodogradilišta u Novom Sadu i rekla da će i tu biti poklonjeno zemljište.

„Svako ko bude glasao za ovaj zakon, glasaće za organizovani kriminal“ rekla je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari