Skupština Srbije potvrdila međunarodne sporazume o kreditima 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Skupština Srbije potvrdila je danas više međunarodnih sporazuma o kreditima, čija je ukupna vrednost 768,8 miliiona evra.

Sporazumi se odnose na tri oblasti – izgradnja i unapređenje saobraćajne infrastrukture, unapređenje životne sredine i rad javnog sektora.

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između vlada Srbije i Velike Britanije definiše bilateralne sporazume kojima se podstiču dalje investicije, trgovinski i ekonomski razvoj i saradnja dve zemlje.

Poslanici su potvrdili i Ugovor o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Srbije za realizaciju Programa urbane sredine otporne na klimatske promene, koji iznosi 50 miliona evra, kao i Sporazum o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a u pitanju je Programski zajam za razvojne politike za efikasnost javnog sektora i zeleni oporavak u iznosu od 82,6 miliona evra.

Potvrđen je i Ugovor o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Srbije za Projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji Faza 1 od 51 milion evra i Sporazum o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, koji takođe iznosi 51 milion evra.

Zajam od Međunarodne banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta integrisanog razvoja koridora reke Save i Drine primenom višefaznog programskog pristupa iznosi 78,2 miliona evre.

Na sednici je potvrđen i Finansijski ugovor za izgradnju gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad-Bugarska, između Srbije i Evropske investicione banke , koji treba da obezbedi stabilno snabdevanje gasom, a za to će biti obezbeđeno 25 miliona evra.

Potvrđen je i Ugovor o kreditnom aranžmanu koji se odnosi na finasiranje izgradnje Moravskog koridora, čija je ukupna vrednost 431,6 miliona evra.

Matić: Korist od sporazuma sa Velikom Britanijom

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je usvajanjem Zakona o potvrđivanju Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenog Кraljevstva Narodna skupština obezbedila dalji rast trgovinske razmene, u interesu obe zemlje.

Matić je ocenila da su tako obezbeđeni i povoljni uslovi za nova ulaganja, kao i nastavak uspešne ukupne bilateralne saradnje.

Navela je da taj sporazum obezbeđuje da izvoznici i uvoznici nastave sa poslovnim aktivnostima u redovnom obimu i bez novonastalih opterećenja.

„Sa druge strane, oslanjanjem na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je bio u primeni do istupanja Velike Britanije iz Evropske unije, obezbeđena je sigurnost i predvidljivost za privrednike, odnosno kontinuitet u ekonomskim odnosima“, istakla je Matić.

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između dve Vlade ministarka Tatjana i ambasadorka Velike Britanije Šan Makleod potpisale su 16. aprila u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari