Za nepoverenje Gašiću glasalo 37 poslanika, nije smenjen 1Printskrin RTS

O nepoverenju Bratislavu Gašiću glasanje je izgledalo tako što je za glasalo 37, a protiv 148, nije glasalo 7 od ukupno 192 poslanika. Nakon glasanja usledio je aplauz većine.

Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova, ne snosi odgovornost ni subjektivnu, ni objektivnu za dva masakra koja su se dogodila početkom maja. Tako je odlučila većina poslanika Skupštine Srbije.

Kako je već rečeno, od 192 prisustna poslanika 148 glasalo protiv smene ministra Gašića, 37 poslanika glasalo je za smenu , dok sedam poslanika nije glasalo.

Obzirom da, kako je rekao Vladimir Orlić, predsednik Skupštine Srbije nije glasala većina prisustnih Bratislav Gašić ostaje i dalje ministar u Vladi Srbije .

Orlić je konstatovao da je predlog za razrešenje Gašića podneo 61 poslanik, a da je za njegovu smenu glasalo 37. „Pa, sad vi vidite“, poručio je Orlić.

Sednica o poverenju Gašiću počela je još 15. juna. Sednicu su obeležila vređanja koja su poslanici vlasti upućivali predstavnicima opozicije, a premijerka Ana Brnabić je izričito tokom rasprave govorila da neće prihvatiti razrešenje ministra Gašića.

Skupštinska većina je nekoliko navrata opstruirala i odugovlačila rad Skupštine.

Istovremeno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručivao da ne da Gašića, ali da može ostavka cele vlade i novi izbori.

Sam Gašić se nemušto branio tvrdeći da je sve učinjeno i pre i posle dva masakra da do njih ne dođe, ali je u jednom trenutku u svojoj odbrani tvrdio i da Srbija zna ko je ubica Olivera Ivanovića, ali da njega skriva Nemačka. Nakon toga je usedio oštar protest nemačke ambasade.

Na ovoj sednici bile su još tri tačke dnevnog reda, ali će se o njima glasati po završetku rasprave i razrešenju ministra privrede Radeta Baste.

Na dnevnom redu sednice bio je Izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Srbiji nastaloj posle masovnih ubistava u školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije, sa Predlogom zaključka Odbora za kulturu i informisanje.

Poslanici su razmatrali i predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koji su dovele do masovnih ubistava u školi i u Mladenovcu, utvrđivanja propusta u vršenju nadležnosti i preduzimanja odgovarajućih radnji, utvrđivanja odgovornosti nadležnih lica i predlaganja mera, koji je podneo poslanik Radomir Lazović. Opozicija ima obećanje vladajuče većine da će i oni podržati fomiranje Anketnog odbora. Rad tog Odbora bio bi oročen na mesec dana ,a  za predsednika bi trebalo da bude izabrana Marinika Tepić.

Uz razrešenje ministra Gašića, dnevnom redu je dodata i tačka razrešenja ministra privrede Radeta Baste. O toj tački poslanici bi trebalo da raspracljaju u ponedeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari