Skupština ZSO imaće pravo na izmene i dopune Statuta 1 (arhivska fotografija- Kosovska Mitrovica) Foto: www.wikipedia.org

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) danas je, razgovarao sa predsednicima skupština opština sa srpskom većinom o budućoj strukturi i nadležnostima ZSO, kao i mogućim modalitetima saradnje sa lokalnim samoupravama.

Briselskim dijalogom je, između ostalog, predviđeno da Skupština ZSO bude najviše telo i da je čine predstavnici koje imenuje svaka skupština opština članica iz redova izabranih odbornika.

Skupština će imati pravo da usvoji izmene i dopune Statuta, poslovnike o radu i sve neophodne akte i administrativne odluke u skladu sa svojim Statutom i shodno svojim ciljevima, navodi se u saopštenju Upravljačkog tima.

Sve izmene i dopune Statuta, poslovnika o radu i svih neophodnih akata i odluka koje je usvojila Skupština važiće za sve članice sem ukoliko neka opština članica formalno ne izrazi drugačiju odluku.

Predsednika, koji će predstavljati Zajednicu, biraće, kao i potpredsednika, Skupština iz redova odbornika opština članica i njihovih gradonačelnika. Zajednica srpskih opština imaće i Savet, koji će činiti najviše 30 članova iz redova stanovnika opština članica, uključujući sve gradonačelnike opština članica, kao i Odbor, koji se sastoji od sedam članova koje bira Skupština iz redova gradonačelnika i stanovnika opština članica.

Odboru će u radu pomagati profesionalni kolegijumi sačinjeni od stručnjaka iz oblasti koje su obuhvaćene ciljevima i obavezama zajednice, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari