Skupštinski odbor za odbranu i unutrašnje poslove odbio 744 amandmana 1Skupština Srbije Foto: Bojan Cvejić

Skupštinski odbor za odbranu i unutrašnje poslove danas je u potpunosti podržao odluku Vlade da od 747 amandmana na 10 zakona iz oblasti unutrašnjih poslova, koje su poslanici podneli u raspravi u načelu, prihvati samo tri, a odbije 744.

Na sednici odbora na kojoj su amandmani na tih 10 zakona razmatrani o pojedinostima, prihvaćen je po jedan amandman na tri zakona. Prihvaćen je amandman koji su poslanici Socijaldemokratske stranke podneli na izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja i nedoločnog ponašanja na sportskim primedbama, dok ostalih 95 nije prihvaćeno.

Odbor je, kao i Vlada, prihvatio i amandman grupe poslanika Socijalističke partije Srbije (SPS) na izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, a deset ih je odbijeno. Amandman Ljubinka Rakonjca (SPS) na predlog zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama takođe je prihvaćen, a 523 su odbijena. Član odbora iz Demokratske stranke Balša Božović pokušao je da ukaže da se usvajanje izmena i dopuna Zakona o detektivskoj delatnosti ne može napraviti pre nego što se donese predloženi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, čiji član 40, smatra on, omogućuje stvaranje paralalnih, privatnih tajnih službi.

Prema mišljenju Božovića, tim članom se omogućava detektivskim agencijama da legalno dobijaju podatke o građanima, što je do sada mogla samo Bezbednosno-informativna agencija, i potom dobijaju mogućnost da ih zloupotrebe „za određene ciljeve“. Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović objasnila je da je današnja sednica „tehnička“ i da se raspravlja u pojedinostima o 10 zakona iz te oblasti, a da taj o kome on govori nije na dnevnom redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari