SL: Dve hiljade dana od obaveze formiranja ZSO

Ostavite komentar


  1. Cim je nesto dobro za Srbe, to odmah Albanci po pravilu sputavaju. Jasno je poslata poreuka sa danasnjeg skupa da od formiranja ZSO Srbi nikada nece odustati kao ni od odbrane istine, jer bi to znacilo odustajanje od prava svih nas da opstanemo i ostanemo svoji na svome.

  2. Na sporazum u Briselu potpis su stavile tri strane. Uvidevši da su energetski sporazum i ZSO usko povezani (voda i električna energija se proizvodi u srpskoj opštini Zubin Potok i ona ima pravo taj novac da troši i plasira gde hoće i kome hoće a da R. Kosovo plaćaju samo PDV na lične dohotke) i znajući veliku zavisnost od jezera Gazivode i hidrosistema Ibar-Lepenac (vodom za piće sa Gazivoda se vodovodom sprovodi do Prištine, Lipljan i Uroševca, navodnjavanje se sva Kosovska Dolina i hlade termoelektrane u Obiliću) naglo su se setili da je R. Kosovo građanska država i da su svi „Kosovari“ odnosno sa potpuno ravnopravnim Albancima i Srbima i da po ustavu jedna nacionalna zajednica ne može imati izvršna ovlašćenja, pozvali su se na ustavni sud i kako u njemu sede četvorica Albanaca i jedan Srbin inače u Srbiji osuđen za korupciju kao pripadnik tzv. „Carinske mafije“ i naravno da je doneo odluku kakvu je doneo i ako je Briselskim Sporazumom promena ustava ne samo zbog ZSO već i zbog zaštićenih zona za srpske manastire i istorijske spomenike.

  3. Protesni skup u Mitrovici, u organizaci Srpske liste da se formira ZSO kako je ranije rekao Vučić, to je jedino što Priština treba da ispuni po sporazumu(!)? Samo za 5-6 godina nikako da se kaže srpskom narodu da ta ZSO će upravljati po zakonima i Ustavu Kosova sa statusom istim kao za sve kosovske opštine, što znači da teritorijalno Srbija nije dobila ni jedan metar, celo Kosovo dobili Albanci. Ovaj protesni skup, zbog finalizacije Brisel, pregovora – biće upozorenje EU da izvrši pritisak na Prištinu da završi ZSO: Tači će predati Vučiću u Briselu prednacrt STATUTA ZSO – Vučić će primiti statut, i uz potencijalno razgraničenje sa Albancima (demarkaciju-potvrdjivanje intrgrisane administrativne linije u granicu sa carinom i eventualnu korekciju) – proglasiće se — NORMALIZACIJA ODNOSA sa Albancime (nakon čega Kosovo-država ulazi u UN). Završena priča – Kosovo za na vek vekova predato-poklonjeno albanskim muslimanima!!!??? Vučić će verovatno dobiti Nobelovu nagradu za mir!

    1. Briselskim Sporazumom je predviđena promena ustava
      R. Kosovo baš zbog ZSO samo to Tači naće da prizna.
      ZSO bez izvršnih ovlašćenja je moguć samo ako četri opštine Severno od Ibra (Zubin Potok, Severna Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić) ostanu u Srbiji.
      Tada će ZSO bez izvršnih ovlašćenja za preostalih šest opština sa Srpskom većinom biti dovoljna jer bi vodom sa Jezera Gazivode praktično mogli „Kupiti“ eksteritorijalnost SPC i njenih Metoha kao i zaštićenih zona Srpske Istorijske Baštine i „Zavrtanjem slavine na Gazivodama“ osujetili svaki napad na Srbe i ne ispunjenje dogovora.
      Naravno, da se „Slavina“ nalazi ne na brani Jezera već u Ribarića gde bi se kanalom Ibar-Raška-Ibar voda iz Ibra lako mogla skrenuti i jezero isušiti.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.