Slanje pisma EK za unutrašnju upotrebu 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Odluka Vlade i predsednika države da Srbija Evropskoj komisiji pošalje pismo sa nizom pitanja u vezi sa stavom Komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, jeste neodgovorna i služi za unutrašnju političku upotrebu, tvrde predstavnici opozicije.

Posle hitnog sastanka predstavnika Vlade i predsednika Srbije povodom saopštenja Evropske komisije u kome se kaže da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, premijerka Ana Brnabić je saopštila da je Srbija iznenađena stavom EK. Ona je navela i da će među pitanjima sadržanim u pismu biti i to „da li međunarodno pravo važi za EU ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale koji nisu članovi EU“.

Tim povodom, Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, za Danas kaže da su teatralna pisma EU samo za unutrašnju političku upotrebu i služe da se zamagli prosta stvar, a to je da je vladajuća Srpska napredna stranka u koaliciji na Kosovu sa Ramušem Haradinajem.

– Ne bi me čudilo da su tačne i diplomatske glasine da vlast tajno pregovara sa nekim stalnim članicama Saveta bezbednosti UN i traži od njih da ne stave veto na ulazak Kosova u UN. Dakle, slušajte šta SNS priča i znajte da radi sve suprotno. U situaciji kad neko jedno priča, drugo radi, treće misli, pitanje da li se slažete s njim je besmisleno. Mi više nemamo državnu politiku u odnosu na kosovsko pitanje, Kosovo je SNS-u samo moneta za ostanak na vlasti i ponekad samo tvrde pazar – ukazuje Janković.

Boško Obradović, lider Dveri, za naš list navodi da posle novog saopštenja EU jedino rešenje je prekinuti razgovore o KiM u Briselu i ovu temu vratiti u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

– Slanje pisma je smešan odgovor nekome ko vam otima deo državne teritorije. Kod Vučića je sve politička gluma i foliranje. To su sve zapravo njegovi prijatelji iz Evropske unije. Nije valjda tek sad shvatio da su licemeri sa dvostrukim standardima, pita se Obradović.

 Đorđo Žujović, član Predsedništva LDP, pak objašnjava da su situacija u Kataloniji i ono što se dogodilo na prostoru Kosova neuporedive stvari i da je greška praviti paralelu između ova dva pitanja.

– Srbija je izgubila Kosovo krvavim ratom, brojnim greškama koje je pravila i pominjati sada to u svetlu događaja u Španiji je kontraproduktivno i ne vodi u pravcu rešavanja problema koje imamo kao zemlja. Dopisivanje sa EU i traženje nekakvog objašnjenja koje bi služilo za unutrašnju upotrebu ovde u Srbiji je potez koji je izuzetno neodgovoran i takvo ponašanje svakako ima svoju cenu – zaključuje Žujović za Danas.

EU kao takva nije priznala Kosovo jer pet država članica, među kojima i Španija, ne priznaju Kosovo kao državu. Shodno tome, pismo koje će Brnabić odneti zvaničnicima EU potpuno je apsurdno i samo služi za unutrašnju upotrebu, kažu za Danas u Demokratskoj stranci. Nažalost, naša spoljna politika nije promišljena i ne razmišlja se o posledicama koje potezi najviših državnih predstavnika mogu da imaju po građane Srbije. Reč je o unutrašnjem pitanju Španije koja je u prijateljskim i dobrim odnosima sa Srbijom, ali svakako u pogledu situacije u Kataloniji smatramo da je od velike važnosti umerenost i pribranost svih aktera u političkom procesu, ističu u DS.

„Briselska administracija dužna je da objasni neobjašnjivo: izjavu portparola Evropske komisije da je „kada je priznanje Kosova u pitanju, to bio vrlo specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima“, saopštila je DSS. Stav Vuka Jeremića, direktora CIRSD, juče do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili.

Vojvođanski klub osuđuje „naknadnu pamet“

Vojvođanski klub najoštrije osuđuje neodgovornu zloupotrebu Vojvodine zarad sakupljanja dnevnopolitičkih poena, ali i manifestacije naknadne pameti za rešavanje pitanja Kosova, povodom održavanja referenduma u Kataloniji. „Opšta atmosfera koja je u Vojvodini napravljena u vezi sa referendumom u Kataloniji, primorala je Vojvođanski klub i Vojvođansku partiju da odustanu od najavljenog Marša 300 vojvođanskih zastava, navodi se u saopštenju kluba. Dodaje se da su obe organizacije bili izložene „do sada neviđenim pretnjama i pritiscima, naši sajtovi obarani, a internet komunikacija onemogućavana, dok su naša rukovodstva poslednjih dana bila izložena veoma ružnom maltretiranju i pretnjama“. „Kao što je istina da Vojvođanski klub nije separatistička organizacije, istina je i da su se u Vojvodini pojavile separatističke grupe i pokreti. Takođe je istina da su se pojavili zahvaljujući aktuelnim vlastima i njihovom zatiranju Vojvodine“, navodi se u saopštenju i dodaje da su promene Ustava na kojima se radi prilika za javnu debatu o Vojvodini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari