Slaviša Ristić: Vučić je spreman da prizna nezavisno Kosovo 1Foto: NSPM

Ukoliko bude doveden u pitanje njegov opstanak na vlasti, Aleksandar Vučić će biti spreman da prizna nezavisnost takozvane države Kosovo, rekao je danas za Betu doskorašnji poslanik Skupštine Srbije Slaviša Ristić.

Komentarišući sutrašnji nastavak razgovora o Kosovu, Ristić, koji je i predsednik Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, kaže da niko ne zna o čemu će Vučić razgovarati u Briselu.

„Aleksandar Vučić, kao i u prethodnih osam godina, odlazi na pregovore o Kosovu, a da javnost u Srbiji ne zna o čemu on pregovara. Mi se, nažalost, informišemo od Prištine i međunarodnih predstavnika koji posreduju u tim razgovorima. Od Vučića možemo samo da čujemo kako jadikuje da se pred Srbijom postavljaju teška pitanja“, rekao je Ristić.

On ističe da je Aleksandar Vučić, prilikom dolaska na vlast, „obećao zapadu da će isporučiti Kosovo“.

„Mi se bojimo da će on povući onaj potez koji će njemu omogućiti podršku zapada da ostane na vlasti. Kad je u pitanju Kosovo i Metohija za Vučića ne postoje ni Ustav Srbije niti nikakve crvene linije. Ukoliko bude u pitanju njegova pozicija na vlasti on će potpisati pravno obavezujući sporazum, odnosno priznaće tzv. nezavisnu državu Kosovo“, objasnio je Ristić.

Predsednik pokreta „Otadžbina“ kaže da hrabri „dosledan i principijelan“ stav Ruske federacije koja je ponovila da će prihvatiti samo rešenje koje poštuje međunarodno pravo i koje je u skladu s Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija.

„Mi sada imamo jednu čudnu situaciju da suverenitet i teritorijalni integritet države Srbije štiti Ruska federacija, a da se mi bojimo da on može biti ugrožen potezima predsednika republike“, naveo je Ristić.

On je izrazio nadu da Vučić ipak neće smeti da posegne za korakom „koji će značiti čin izdaje i za koji će morati da odgovara pred sudovima ove zemlje kad tad“.

„Predsednik Srbije mora da se bori za teritorijalni integritet države. On je kao predsednik države potpisao zakletvu i njegova obaveza je da sačuva teritorijalni integritet države Srbije. Vučića niko nije ovlastio da razgovara o teritoriji, to nije njegova privatna imovina, i nema pravo da razgovara o odricanju od državne teritorije“, zaključio je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari