Službe se intenzivno bave opozicionim aktivizmom 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Aleksandar Vučić koristi ogromne resurse policije i službe kako bi otupeo otpor prema režimu SNS-a, legitimizujući njihovu zloupotrebu u cilju obračunavanja sa neistomišljenicima, a uz istovremene prikazuje sebe kao žrtvu, saglasni su sagovornici Danasa, opozicionari i aktivisti, koji su i sami, tokom svog kritičkog angažmana prema vlasti naprednjaka, bili žrtve prisluškivanja.

Tako glase njihovi odgovori na pitanja o sopstvenim iskustvima praćenja, kao i aktuelnoj temi o prisluškivanju predsednika Srbije.

– Pre nekoliko godina, a posle serije „čudnih“ događaja u kojima su se policijski službenici pojavljivali i sprečavali naše akcije koje nisu bile javno najavljivane, od MUP-a i drugih službi zatražili smo informacije da li su nam mobilni telefoni pod merama. Posle više meseci pingponga i gomile dopisa uz pomoć tadašnjeg poverenika Rodoljuba Šabića dobili smo informaciju da su naši predmeti obeleženi kao državna tajna, i da zbog toga ne možemo dobiti tražene informacije – kaže za Danas Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd.

Prema njegovim rečima, time su naše strepnje da se državne službe intenzivno bave svakom vrstom aktivizma potvrđene.

– Nažalost, videli smo da se ogromni resursi policije i službe koriste kako bi se otpor prema režimu SNS-a otupeo, dok je paralelno bezbednost građana i građanki konstantno u padu i dok kriminalni klanovi vršljaju gradom. Mislim da nažalost ne možemo ni da zamislimo razmere praćenja koje služba svakodnevno radi nad ogromnim brojem građana – zaključuje Veselinović.

Profesor novosadskog univerziteta Bojan Pajtić je 2015, kada je bio predsednik Demokratske stranke i obavljao funkciju predsednika vlade Vojvodine, bio akter afere oko vetroparkova. On je tada na konferenciji za novinare pitao državne organe ko i s kojim pravom prisluškuje predsednika Vlade Vojvodine i lidera najveće opozicione stranke“.

Pajtić je potvrdio da su transkripti telefonskog razgovora između njega i predstavnice firme Kontinental vind partners, Lidije Udovički, objavljeni na sajtu Telepromter, autentični.

U tom transkrpitu Udovički mu se žali da joj tadašnji direktor JP Elektromreže Srbije Nikola Petrović traži dva miliona evra kako bi se vetropark priključio na mrežu EMS-a. Te navode je Petrović odbacio.

Komentarišući aferu prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića, Pajtić kaže da je Vučić ponovo pokazao da nije predsednik svih građana, već čovek koji mari samo za svoj lični interes.

– Kada smo, ne samo ja, već i tadašnji ombudsman Saša Janković i mnoge nevladine organizacije tvrdili da se službe zloupotrebljavaju za prisluškivanje opoziciono orijentisanih pojedinaca, obrušio se na nas ne samo lično, već i preko svojih saradnika i svih medija koje kontroliše. Time je legitimizovao zloupotrebu službi u cilju obračunavanja sa neistomišljenicima. Bilo je samo pitanje trenutka kada će mu se takvo ponašanje vratiti kao bumerang. Sada je zaigrala mečka pred njegovim vratima i naprasno je zaprepašćen što je bio meta prisluškivanja. Francuska sobarica – zaključuje Pajtić.

Saša Janković, nekadašnji zaštitnik građana, pak 2016. je rekao da postoje sumnje da je prisluškivan tokom kontrole rada policije u vezi sa slučajem rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj četvrti Savamala.

Osim prisluškivanja, Janković je kao predsednik Pokreta slobodnih građana 2017. ukazivao i na to da ga kao opozicionara prate, postavljajući fotografiju momka koji sedi u kafiću.

Uz nju je napisao: „Krećem. Kuca poruku: „Sad odlazi, peške“. Vraćam se, slikam ga, kažem: „Ja ću ti platiti to piće. Biće najskuplje koje si ikad popio.“ Janković je za Danas kratko prokomentarisao sadašnju situaciju prisluškivanja predsednika.

– Ono što se događalo meni i ono što se događalo Vučiću nema nikakvih dodirnih tačaka – rekao je Janković.

Kako za Danas kaže Uroš Stambolić, jedan od učesnika protesta Protiv diktature, „mi smo 2017. bili svesni da možemo biti prisluškivani i, nažalost, toga trebaju biti svesni svi koji organizuju bilo kakav vid pobune u državi pa čak i miran protest kao što je bio taj 2017. godine“.

– Za mene je ovoliko bavljenje ovom temom u trenutku kad ljudi ostaju bez poslova, struja poskupljuje, frilenserima naplaćuju porez retroaktivno, formiraju se redovi gladnih ljudi, izbacuju ljude na ulicu u toku pandemije i kada je zdravstvo u kompletnom kolapsu skretanje sa onog što je bitno… Ono što je očigledno iz ovog slučaja je da ni opoziciji koja se fokusira na temu prisluškivanja ne ide u korist da se bave drugim temama za koje i oni snose veliku odgovornost – kaže Uroš Stambolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari