Opozicioni status je najveća noćna mora Ivice Dačića: Naprednjaci gađajući Bajatovića, ciljaju lidera SPS 1Foto FoNet Milica Vučković

Iako ga niko, ni iz proevropske, ali ni iz patriotske opozicije nije zvao u koaliciju, ni predizbornu, ni postizbornu, Ivica Dačić, lider socijalista, gotovo svakodnevno ima potrebu da se zaklinje na vernost SNS-u i Aleksandru Vučiću.

U zaklinjanju ide dotle da je spreman čak i ruku da stavi na panj da neće sa „neprijateljima Srbije“, dok istovremeno pronaprednjački tabloidi danima „čereče“ njegovog najbližeg saradnika Dušana Bajatovića, optužujući ga za „lopovluk“ i „krimi veze“.

Gađaju Bajatovića, ciljaju Dačića

I upravo ti nimalo slučajni tekstovi u tabloidima kojima se Bajatović optužuje da je u vrhu liste saradnika Darka Šarića, da je šurovao i sa Jocom Amsterdamom, Čumetom, Batom Kankanom, jasni su nagoveštaji da nešto jako škripi na relaciji Dačić- Vučić.

Napadima na Bajatovića cilja se zapravo sam Dačić. To zna i on sam i otuda svakodnevne poruke da neće u koaliciju sa „neprijateljima Srbije“.

A opozicija i ona leva i desna odgovara Dačiću da ga ni ne žele u koaliciji i da zato ne bi trebalo da troši suvišne reči na zakletve i pravdanja. Dodaju da nema izlečenja Srbije sa socijalistima koji tri decenije razaraju naše društvo.

Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, kaže da je Ivica Dačić čovek kojem data reč, pa i potpis i zakletva, do sad nije ništa značila i da zato ne veruje da se sad nešto promenilo. On se, kako kaže, zaklinje Vučiću na vernost kako bi se sklonio sa nišana Vučićeve propagandne mašinerije, koja ga očigledno gađa preko jednog od ključnih ljudi u sadašnjem SPS-u, Dušana Bajatovića.

„Dačić želi da sa sebe otkloni svaku sumnju i da ga Vučić pusti da mirno i bez ikakvog pritiska realizuje predizbornu kampanju kao što je radio i za prethodne izbore. A sa kim će zaista posle izbora praviti koaliciju zavisiće od rezultata glasanja 17. decembra i ponude koju dobije za formiranje većine. Štaviše, njegovu izjavu da „neće s opozicijom“ možemo tumačiti kao njegovu poruku da će i posle decembarskih izbora, u svakom slučaju, i on i SPS ostati u vlasti što može da bude poruka njegovom sadašnjem partneru i šefu“, navodi Rakićeva.

Dodaje i da se drugi deo Dačićeve izjave, u kojoj kaže da neće ni sa „lažnim evropejcima“ ni sa „lažnim patriotama“, takođe može različito tumačiti.

„To se može odnositi i na neke u sadašnjoj opoziciji, ali i na sadašnju vlast jer nema nikakve sumnje u to da sadašnju vlast čine upravo lažni evropejci i lažne patriote. Verujem da Dačić neće biti taj koji odlučuje o tome ko će posle decembarskih izbora biti vlast, a ko opozicija, već će to odlučiti građanke i građani Srbije“, navodi potpredsednica DS.

Opozicija poručuje Dačiću – džaba i ruka na panj, nismo te zvali

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana veruje Dačiću da on ne bi želeo da ima bilo šta sa opozicijom.

„Taj opozicioni status njegova je noćna mora, što je dokazao svim mogućim i nemogućim koalicijama koje su imale samo jedan cilj – da SPS ostane vlast. U tom kontekstu treba shvatiti i ovu izjavu. Sve može, samo nikad opozicija. A ko će nakon izbora biti opozicija, to je promenljiva kategorija“, navodi Grbović i dodaje da je za PSG, SPS neraskidivi deo kontinuiteta Miloševićeve i Šešeljeve politike koja tri decenije razara ovo društvo, tako da ih ne vidimo kao deo izlečenja našeg društva.

Dačića u svom okruženju ne želi ni patriotska opozicija. Vojislav MIhailović, lider POKS-a, podseća tako da je Dačić stavljao ruku na panj i kada je bio u Vladi Srbije sa Borisom Tadićem i tim lažnim evropejcima, kako ih danas naziva, pa je ipak pretrčao na drugu stranu.

„Te izjave su u svrhu da privremeno smanji napade državnog aparata na svoje ljude, pre svega Dušana Bajatovića kome prete hapšenjem. Vučić vrlo dobro zna da jedini koji ga mrzi više od opozicionih lidera je upravo Ivica Dačić, koji traži pravu priliku i momenat za osvetom za sva poniženja koja je trpeo ovih godina od strane sadašnjeg predsednika Srbije“, navodi Mihailović.

Prvak u dodvoravanju i ponižavanju

Sagovornici Danasa slažu se da je Ivica Dačić prvak u dve važne discipline na srpskim političkim takmičenjima. Prva je- ponižavajuće dodvoravanje,a druga je- politička prevrtljivost. Kombinovani uspeh na oba polja omogućava mu da, kako kažu, iako bez ikakvih suštinskih kvaliteta, da decenijama opstane na vrhu političke scene.

Podsećaju i da je sa druge strane, Vučić, takođe prvak u dve političke discipline – progonu onih koji mu trenutno nisu po volji i gotovo totalitarnoj propagandi. Njemu je potreban, kažu, osakaćeni SPS, pa Dačića na vreme vezuje političkim lancem koji će teško raskinuti .

„Dačić bi svakako, samo kada to za njega ne bi predstavljalo rizik, krenuo protiv Vučića koga mrzi jer ga već duže vreme jako ponižava, otima glasačko telo i sistemske pozicije. Pošto to Vučić dobro zna, brutalno ga gazi i tako slabi (jer birači beže od lidera za koje vide da se kukavički ponašaju i ne smeju da uzvrate na napade), odnosno prisiljava da se zaklinje u večnu saradnju sa SNS, te bezočno napada opoziciju kako bi što više zatvorio vrata kroz koja bi mogao da se provuče na drugu stranu. Opet, Dačić sve to čini, ali sa svojim poslovičnim širokim, licemernim osmehom i stavom koji šalje poruku: „izvinite, ja sam političar od plastelina i ako budete ključni igrači, spreman sam da budem i vaš pokorni sluga““, objašnjava za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Nema mesta za SPS u novoj pobedničkoj ekipi

Na pitanje može li se, ipak, dogoditi da se SPS i Dačić zbog svog koalicionog kapaciteta nađu i u nekoj novoj pobedničkoj ekipi, sagovornik Danasa odgovara da je sve moguće u srpskom političkom teatru apsurda, ali da su Dačićeve šanse, ipak, male.

„Vučić ga sada usiljeno troši i, pošto se Dačić tome ne opire, rastura SPS. Drugo, oni koji u oštećenom brodu te partije i dalje budu plutali kada nastupe političke promene, pokušaće da Dačiću isporuče ceh za sve što je svojoj stranci do sada skrivio misleći samo na lični opstanak u nekoj ministarskoj fotelji. Ali sve to dolazi na red u skorijoj ili daljoj budućnosti. Danas je, ipak, na delu ono što već duže vreme gledamo: Vučić kao neka velika i opaka politička zmija davi malog, ali ništa manje od sebe politički nemoralnog, miša Dačića, ali to tako čini da nevernom slugi ne izvuče svu vitalnu snagu, već da je drži na minimumu koji garantuje pokornost“, navodi Anđelković.

I politički konsultant Dušan Milenković smatra da su Ivica Dačić i SPS u nezgodnoj poziciji zato što su oni najveća opasnost SNS-u, odnosno imaju najveći potencijal da uzimaju birače SNS-u.

„Istovremeno, najbolji način da se Vučić i SNS odbrane od toga je da pokažu kako SPS nije siguran izbor za one koji žele da glasaju za vlast, već da mogu da „prebegnu“ na stranu opozicije tj. „bivšeg režima“ kako to SNS lažno predstavlja. Zbog toga Dačić i SPS toliko agresivno, možda i donekle nedostojanstveno, pokušavaju da dokažu Vučiću i SNS, ali i njihovim labavim biračima, da su oni siguran partner u vlasti i da neće opet izdati partnere i očekivanja onih koji ih biraju“, zaključuje Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari