SNS i SPS zatečene novim licima opozicije: Sagovornici Danasa o konfliktu na konstitutivnoj sednici Skupštine grada 1FOTO: Ne davimo Beograd

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, protekle subote, predstavnici vlasti su delovali zatečeno jer su bili prinuđeni da posle godina jednopartijske idile moraju da slušaju glas opozicije u zemlji koja je zaboravila šta je dijalog na javnoj sceni – kaže za Danas reditelj Janko Baljak.

Iznoseći utisak o načinu na koji je opozicija nastupila na toj sednici, kao i onih koji su po prvi put dobilli priliku da deluju kroz institucije, iz koalicije Moramo i Ne davimo Beograd, u direktnoj komunikaciji sa, recimo, visoko pozicioniranim funkcionerima Srpske napredne stranke, Goranom Vesićem i Aleksandrom Šapićem, Janko Baljak kaže da je delovalo osvežavajuće i dosta ubedljivo, „da smo za trenutak zaboravili na sve svađe i nesuglasice u opoziciji“.

– Nastupili su vrlo dobro, jednostavnim jezikom su govorili o prirodi gradske vlasti poslednjih godina i pravim problemima Beograda koji se davi u korupciji i nemoći da se reše neki od osnovnim problema građana. Čini mi se da je naročito pokret „Ne davimo Beograd“ uspeo da energiju sa ulica prenese u gradski parlament i da vlast za sada nema prava rešenja kako da se nosi sa tim – kaže naš sagovornik.

Ako ništa drugo, dodaje on, „ponovo smo pronašli zaboravljeni Studio B na svojim televizorima“.

SNS i SPS zatečene novim licima opozicije: Sagovornici Danasa o konfliktu na konstitutivnoj sednici Skupštine grada 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

– Neki od nas godinama preksaču ovaj kanal koji se od simbola otpora devedestih pretvorio u propagandno smeće SNS-a. Paradoksalno je da se opozicioni glas u direktnom prenosu posle mnogo vremena čuo upravo na ovoj televiziji. Memorišite Studio B, biće vrlo zanimljivo narednih meseci – zaključuje Janko Baljak.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, protekle subote, predstavnici opozicije ulazili su direktan verbalni konflikt sa onima koje optužuju za tešku korupciju, nemar i štetu koju, kako tvrde, nanose građanima Beograda.

Tako je, recimo, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, imajući priliku da se u uživo prenosu obrati Vesiću i Šapiću, podsetio da su oni bili deo prethodne vlasti, koju sada optužuju za sve ono što u glavnom gradu ne valja.

SNS i SPS zatečene novim licima opozicije: Sagovornici Danasa o konfliktu na konstitutivnoj sednici Skupštine grada 3
FOTO: Ne davimo Beograd

– Često se pominju španski tramvaji, pa nije radio GSP, pa bile male plate, sad više, valjda, nisu, pretpostavljam, dugovanja, korupcija, nije bilo vrtića… Sve ste to spakovali… Mnogo mi je simpatično kako to tako govori stidljivo na početku, pa onda, kad vam pošalju i kad se spremite, taj papir bude veći… Posle svega, ja bih prvo da pitam, zašto ne reagujete gospodine Šapiću, zašto ne reagujete, ovde se o vama radi… Vi ste desna ruka bili tada, gospodin Vesić je bio leva ruka, i gospodin Bakarec je bio tada… I ko zna ko je sve od vas bio deo prethodne vlasti, ne znam vas sve. Mi vas sad znamo iz sudova, kad vas tužimo. Dakle, sve ove teme ste pomenuli i pročitali, spremni ste da potrošite sve ovo vreme da naglašavate šta je sve bilo ranije. Ovde vas svi slušaju dok govorite koliko je strašna bila ta prethodna vlast. I, šta onda uradite? Za gradonačenika ćete predložiti Šapića koji je bio desna ruka u voženju Beograda. Pa, bravo – rekao je Radomir Lazović.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, ocenjuje za Danas da ulazak u beogradski parlament, ali i u Skupštinu Srbije novih opozicionih snaga i lica može da dovede do ozbiljnog preokreta unutar proevropski orijentisane opozicije.

SNS i SPS zatečene novim licima opozicije: Sagovornici Danasa o konfliktu na konstitutivnoj sednici Skupštine grada 4
Dragan Popovic Foto: Medija centar

Koalicija Moramo sa svim svojim članicama, ali i Pokret slobodnih građana, dodaje on, ozbiljno su osveženje na najmanje dva načina.

– Prvo, u pitanju su relativno nove organizacije, koje vode ljudi koji, uz izuzetke koji potvrđuju pravilo, uglavnom nisu imali priliku da se politici uče od stare Demokratske stranke i njenih mnogobrojnih derivata. Drugo, u pitanju su vrlo jasno vrednosno profilisane organizacije, koje imaju svoje političke ideje i bez straha ih promovišu – ističe naš sagovornik.

Sve ovo zajedno, napominje on, moglo bi da dovede, pored očiglednog osveženja koje smo mogli da vidimo, na primer, u nastupima na sednici Skupštine grada Beograda, i do konstruktivnog pritiska na druge proevropske političke organizacije, da ih ohrabri da istaknu svoje mlade kadrove, kojih svakako ima, i da onda svi zajedno konačno formulišu delotvornu alternativu autokratskom režimu Aleksandra Vučića.

Podsetimo, nastup pojedinih opozicionih političara, koji su po prvi put dobili priliku, zahvaljući osvojenim glasovima na aprilskim izborima, da sednu kao odbornici u Skupštinu grada Beograda, nije ostavio javnost ravnodušnom.

Utisak koji su ostavili u javnosti se ocenjuje kao energičan, jednostavan i neposredan, jer je predstavnike vlasti – Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije – ostavio zatečene.

Nova politička organizacija – ZAJEDNO

Tokom vikenda odigrala se skupština ujedinjenja nove zeleno-leve aktivističko-političke zajednice koja je nastala transformacijom stranke Zajedno za Srbiju u koaliciju koju čine otvorena Građanska platforma Akcija, Ekološki Ustanak i Skupština Slobodne Srbije pod imenom ZAJEDNO – kaže za Danas arhitekta Dragoljub Bakić.

SNS i SPS zatečene novim licima opozicije: Sagovornici Danasa o konfliktu na konstitutivnoj sednici Skupštine grada 5
Fotoreporter: Aleksandar Mijailovic
Izvor: FoNet

Nova politička organizacija, dodaje on, nastaje u pravom političkom trenutku nakon sticanja legitimiteta izbornog rezultata i predvođena svojim dorečenim, u praksi potvrđenim, dostojnim prvacima, advokatom Nebojšom Zelenovićem, producentom Aleksandrom Jovanovićem Ćutom i profesorkom Biljanom Stojković.

– Namera koalicije ZAJEDNO je da postane istinski kritičar savesti društva u odbrani javnog intetesa sveukupne naše društveno političke stvarnosti – kaže naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari