Dragan MilićDragan Milić: foto Dimitrije Nikolić/ATAImages

U nedelju se na dva biračka mesta u niškoj opštini Medijana održavaju ponovljeni lokalni izbori na kojima opozicija očekuje da potvrdi svoju pobedu i najavljuje da će sprečiti sve mahinacije naprednjaka, koje, smatraju sagovornici Danasa, svakako ne mogu dovesti do preokreta.

Na ovim biračkim mestima su konstatovane nepravilnosti tokom izbornog dana 2. juna.

Iako je opozicija već osvojila većinu odbornika na toj opštini, opozicione partije su pozvale svoje glasače da na ponovljenim izborima glas daju listi „Ujedinjeni – Nada za Niš“ budući da im nedostaje nekoliko stotina glasova za osvajanje još jednog mandata.

„Time će se potvrditi izborna volja građana i imaćemo još veću koalciju. To je kao da ste glasali za nas“, rekao je dr Dragan Milić u pozivu Nišlijama da izađu na izbore.

Predsednik gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu Srbobran Branković kaže za Danas da stoji pri optimističnom stavu da se na opštini Medijana, pri ponavljanju glasanja, situacija neće značajno promeniti i da opoziciona postizborna koalicije očekuje samo potvrdu pobede.

Uprkos činjenici da ga ništa od Srpske napredne stranke ne bi iznenadilo kad je u pitanju izborni inženjering, Branković navodi da je vladajućoj koaliciji više fokus na gradskoj vlasti nego na samim opštinskim izborima.

– Oni ne mogu tu ništa da urade ali od njih možemo sve da očekujemo. Prosto svi znamo u kakvom društvu živimo. Njima nije problem opština koliko je problem grad – kaže.

On dodaje da je stanje posle izbora 2. juna da su madati raspoređeni 15 prema 12 u korist opozicije i uprkos nepravilnostima na ovim izbornim mestima koji su prijavljeni nadležnim organima.

– Mi očekujemo da ćemo u nedelju samo da potvrdimo pobedu. Pozvaćemo naše birače da u nedelju glasaju za listu koalicije Nada i očekujemo da ćemo dobiti još jedan mandat, pa će razmera biti 16 prema 11 – objašnjava naš sagovornik.

Branković kaže da ne očekuju manju izlaznost uprkos tome što je to već postala norma za ponovljene izbore, da se među građanima Niša oseća slobodarski duh i da znaju važnost izlaska na glasanje.

– Ne očekujemo znatno manju izlaznost. Među građanima se oseća taj slobodarski duh. Ljudi će želeti da izađu na glasanje. Mi ćemo birače samo još jednom da podsetimo koliko je važno da izađu. Ono što nam ne ide na ruku jeste to što je krenula sezona odmora, pa je moguće da su neki već otputovali – zaključuje.

Aleksandar Ivković, istraživač Centra za savremene politike, takođe smatra da ima razloga za optimizam jer “matematika” trenutno pokazuje da vlast ne može da osvoji Medijanu, jer na ova dva biračka mesta nema dovoljno glasova da se nadoknadi razlika.

– Dovoljno je samo ukazati da tri opozicione liste iznad cenzusa (Dr Milić, Biramo i NADA) prema preliminarnim rezultatima imaju 21209 glasova, dok lista vlasti (Medijana sutra) ima 14683. Na dva ponovljena biračka mesta ima 3464 upisanih glasača – čak i kada bismo sve te glasove dodelili listi vlasti, što se neće desiti, opozicija bi i dalje imala više glasova i mandata u zbiru – tada bi bilo 14:13 u mandatima za opoziciju, a sada je 15 prema 12 – objašnjava Ivković.

Ivković smatra da je predlog opozicije da svi glasaju za koaliciju “Ujedinjeni – NADA za Niš” dobar jer je ona najbliža sledećem mandatu, pa će se tako povećati razlika na 16 prema 11 mandata i dodaje da bi “ovo bi bila više simbolička pobeda opozicije i demonstracija jedinstva nego što bi promenilo suštinu”.

Iako je vlast na gradskom nivou većinu pokušala da obezbedi sa jednim odbornikom Ruske stranke, Ivković objašnjava da na opštini Medijana to neće biti moguće.

– Čak i scenario u kojem vlast pozove svoje glasače da glasaju za Rusku stranku, koja se kandidovala i na Medijani, ne donosi većinu listi „Medijana sutra“ (koalicija oko SNS-a, prim. nov), jer prema trenutnim D’ontovim količnicima, ako Ruska stranka osvoji jedan mandat, uzeće ga upravo listi „Medijana sutra“ – prema tome, u zbiru bi te dve liste ostale na 12 mandata – tvrdi naš sagovornik.

On ističe da bi teorijski bilo moguće promeniti raspodelu u korist vlasti ukoliko bi Ruska stranka dobila preko hiljadu novih glasova i više od jednog mandata.

Ipak, smatra Ivković, to bi bilo ”izrazito sumnjivo i očigledan inženjering, ako imamo u vidu da na glasanju drugog juna Ruska stranka nije imala više od nekoliko desetina glasova.

Podsetimo, opozicione liste doktora Dragana Milića, koalicije „Biramo Niš“, Kreni-Promeni, koalicija „Ujedinjeni – NADA za Niš“  zatražile su ponavljanje izbora i na dva biračka mesta na gradskom nivou zbog uočenih nepravilnosti.

Kandidat za gradonačelnika liste „Biramo Niš“ Đorđe Stanković pozvao je građane da se u nedelju okupe „u kontekstu proslave prve slobodne opštine u Nišu, a to je u ovom slučaju Medijana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari