SNS priprema narod za sankcije Rusiji 1Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Na delu je medijska priprema i korekcija javnog mnjenja u kontekstu promene spoljne politike i okretanja vlasti u Srbiji od proruskog ka onom koji zastupaju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, mišljenja je Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveta u Srbiji.

Komentarišući izjavu premijerke Srbije, koja je juče izjavila da „želi da demantuje“ spekulacije da je već dogovoreno da Srbija uvede sankcije Rusije, i to čini, kako je naglasila, „potpuno jasno i odlučno, ništa nije obećano i dogovoreno“, sagovornik Danasa je istakao da je “zanimljivo da se umesto predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, sada se pojavljuje premijerka, koja do sada nije davala takve izjave u vezi sa temom o uvođenju sankcija Rusiji”.

– Ona nije navikla da nas o tome obaveštava, iz čega ja donosim zaključak da je predsednik očigledno pod jakim pritiskom i da nije ni u situaciji, želji i volji da daje bilo kakve komentare – smatra Vladan Živulović.

Brnabić je rekla da vlast u Srbiji “uvek priča istinu građanima”.

– Jedini je stav u ovom trenutku, stav našeg Saveta za nacionalnu bezbednost i Vlade, a to je da smo protiv uvođenja sankcija Rusiji kao i da poštujemo teritorijalni integriteta Ukrajine – rekla je Brnabić, za Radio televiziju Srbije.

Ona je, potom, navela da je teško braniti principijelni stav Srbije, ali se „to čini iz dana u dan, jer smo izloženi svakodnevno pritiscima“.

– Međunarodno pravo je jasno, to što ga sile sveta upotrebljavaju na način kako njima odgovara u datom trenutku, to je druga stvar. Nas kao teritorijalno malu zemlju brani to međunarodno pravo – rekla je Brnabić.

Vladan Živulović kaže da bi trebalo imati u vidu skorašnju naslovnu stranu moskovske Gazete, gde je Vučić napadnut od strane ruskih medija da je dvoličan političar.

SNS priprema narod za sankcije Rusiji 2
Foto: Demostat

S druge strane imamo posetu tri američka senatora Beogradu, jako bitna senatora, sa svojim vrlo značajnim funkcijama, koji su ovde već dva dana. Očigledno je da predsednik Vučić trpi velike pritiske i da se ozbiljno lomi u kontekstu toga na koju stranu će se okrenuti. Očigledno je da sedenje na dve stolice više ne pije vodu – smatra Živulović.

Ne pritiskaju samo Amerikanci, napominje on, već i Nemci i Britanci vrše pritisak na Vučića sa pitanjem da li je na strani Evropske unije ili će se i dalje držati rezervisano i bežati od sankcija koje se traže od strane zapada.

– Rat u Ukrajini se neće skoro okončati, to je očigledno, A, to Vučićevo oduglovačenje izvesno se neće tolerisati od strane SAD i EU, oni će nastaviti sa pritiskom – ističe naš sagovornik.

Iz tog pritiska, dodaje Živulović, primećuje već nekoliko dana na državnoj televiziji, u jutarnjem programu, ne blagu, već potpunu promenu narativa, gde se veliča srpsko-američko prijateljstvo.

– Čak i profesor Dragan Đukanović je izgovorio na državnoj televiziji “rat” kao i “agresija Rusije…”. Njemu je to bilo jako teško, da to kaže, ali se vidi promena. Priprema se očigledno javno mnjenje za jednu promenu. A u kontekstu izjave Ane Brnabić da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, očigledno je da se to prorusko raspoloženje i savez još uvek drže pacifikovanim da ne bi došlo do protesta… – zaključuje Vladan Živulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari