SNS smatra da ima stabilnu podršku naroda 1Foto: EPA/Srđan Suki (Arhiva)

Srpska napredna stranka, predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, još nije odlučila da li će biti raspisani prevremeni parlamentarni izbori, i takva odluka neće ni biti doneta dok Vučić ne završi obilazak okruga u Srbiji i dok se „ne razbistri“ šta će biti dalje kada je reč o pregovorima sa Prištinom.

To kažu za Danas nezvanično izvori s političke scene Srbije. Prema tvrdnjama naših sagovornika, uprkos aktuelnim protestima, naprednjaci smatraju da „i dalje imaju stabilnu podršku naroda – oko 50 odsto“.

„U SNS trenutno dominira stav da veća opasnost preti od uspona Pokreta slobodnih građana, budući da je PSG, predvođen Sergejom Trifunovićem, u poslednje vreme znatno osnažio rejting, nego od Saveza za Srbiju“, saznaje nezvanično Danas.

Komentarišući tvrdnje ruskog analitičara Pavela Kandelja izrečene za list Izvestija da se događaji u Srbiji u slučaju aktuelnih protesta razvijaju ne po scenariju „obojenih“, već „bezbojnih revolucija“, istoričar i analitičar Dragomir Anđelković navodi za Danas da ove demonstracije ne mogu da se nazovu „obojenom revolucijom“ jer nemaju „jasan ideološki predznak“.

– Protesti „Jedan od pet miliona“ ne deluju homogeno, Savez za Srbiju nije koncentrisao energiju demonstranata, niti je konsolidovao infrastrukturu na terenu. Stoga, ove demonstracije nisu „obojena revolucija“, smatra Anđelković.

S druge strane, pojedini predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada nezvanično komentarišu da postoje zajednički elementi protesta koji se odigravaju u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori, „iako se zahtevi razlikuju od države do države“.

„Zajednički zahtevi demonstranata na Zapadnom Balkanu su borba protiv političke korupcije, izbornih zloupotreba i sloboda medija. Ipak, prethodne obojene revolucije imale su jasnu podršku Zapada, što sada nije slučaj, i stiče se utisak da zapadne države nisu okrenule leđa predsednicima Srbije, Albanije i Crne Gore“, konstatuju diplomate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari