SNS u Beogradu samo sa SPS osvaja 39 odsto 1

Istraživanje javnog mnjenja na društvenim mrežama koje je sproveo dosad u široj javnosti nepoznati OSIC i po kome bi Srpska napredna stranka ubedljivo pobedila na predstojećim beogradskim izborima sa 39,1 odsto, prema oceni političkih analitičara i istraživača nije najpouzdanija metoda i više predstavlja pomoćno sredstvo u istraživanju negoli pravo istraživanje.

Sagovornici Danasa smatraju da SNS samo zajedno sa socijalistima može da ostvari rezultat od 39,1 odsto koji se navodi u istraživanjima OSIC, zatim da je rejting Aleksandra Antića (SPS) precenjen, a DS znatno potcenjen, što se pokazalo i na poslednjim lokalnim izborima u pet opština.

Istraživanje OSIC je nepouzdano i zbog toga što veliki broj Beograđana ne koristi društvene mreže, a predstavlja istovremeno glasače.

Vladimir Pejić, direktor Faktor plusa, kaže za Danas da rezultati istraživanja OSIC ne odudaraju mnogo od nedavno objavljenih rezultata njegove agencije. I prema istraživanjima Faktor plus, SNS bi ubedljivo pobedila na beogradskim izborima sa 39 odsto, dok bi prema OSIC njihov rezultat iznosio 39,1 odsto.

„Naša istraživanja su pokazala da su Aleksandar Šapić i Dragan Đilas sa podrškom i Jankovića i Jeremića osvojili po 16 odsto, demokrate i Beli Preletačević dobili bi po šest odsto, dok bi socijalisti osvojili 5,9 odsto. Istraživanja OSIC kažu da bi Šapić osvojio 15,8 odsto, Đilas 14,5, socijalista Aleksandar Antić 11,8 odsto, Beli 5,4 odsto i demokrate 4,7 odsto. Iz svega toga proizilazi da je rejting DS potcenjen, dok je SPS precenjen. Što se tiče SNS, nije potpuno jasno da li bi 39,1 odsto osvojila cela koalicija na beogradskim izborima ili je u pitanju samo SNS“, kaže Pejić. On dodaje da je ovo istraživanje interesantno, zbog korišćenja big data metode, po kome se preko interneta kombinuju različiti izvori Tvitera, Fejsbuka i Instagrama.

Direktor Faktor plusa kaže i da je tačno da je takvu vrstu istraživanja u izbornoj kampanji koristio američki predsednik Donald Tramp, ali da nije poznato da li je primenjivana baš ta metoda koju je koristio OSIC. „Ovo jeste novitet kod nas, ali više služi kao pomoćno sredstvo i ne može da zameni istraživanje, jer internet nije dovoljno reprezentativan. Može se koristiti kao pomoćni alat, ali rezultati nisu potpuno pouzdani“, objašnjava Pejić.

On dodaje da Faktor plus nije istraživao rejting Siniše Malog jer nema običaj da bilo koga kandiduje kroz istraživanje. Pejić najavljuje i da će Faktor početkom naredne godine objaviti novo istraživanje rejtinga stranaka pred beogradske izbore.

Početkom naredne godine biće objavljeno istraživanje i Nove srpske političke misli, a direktor NSPM Đorđe Vukadinović slaže se sa Pejićem da je OSIC u svojim istraživanjima rejting SPS i Aleksandra Antića pokazao potpuno nerealno.

„Srpska napredna stranka samo zajedno sa socijalistima može da ostvari rezultat od 39,1 odsto koji se navodi u istraživanjima OSIC. Jasno je da je Antićev rejting od 11,8 odsto praktično dupliran, a što se tiče opozicije, o tome se može raspravljati, ali siguran sam da je Đilas u Beogradu mnogo jači od 14,5 odsto, naročito ako se računa njegova koalicija sa Sašom Jankovićem i Vukom Jeremićem“, kaže Vukadinović. On dodaje da pitanje društvenih mreža u Srbiji predstavlja vrlo problematičnu stvar.

Analitičar Dejan Vuk Stanković zamera što u ovom najnovijem istraživanju nema Saše Radulovića, koji je svoju političku karijeru i napravio preko društvenih mreža, ali i što nema Boška Obradovića i Srpske radikalne stranke. On kaže da u ovim najnovijim istraživanjima praktično nema desnice kao da uopšte ne postoji, ili se smatra da je ona čitava prešla u SNS. Stanković ima i primedbe na to što su botovi eliminisani iz istraživanja i kaže da je jasno da su botovi glasači i aktivni pripadnici stranaka, tako da ih je nemoguće eliminisati. Navodi i da bez obzira što se u Beogradu poprilično koriste društvene mreže i internet, svi glasači ipak nisu prisutni na internetu.

Najživlje na Fejsbuku

List Alo objavio je juče nalaze istraživanja OSIC – Open Source Intelligence Centre – najavljujući da je ovakva vrsta sondaže rađena prvi put u Srbiji. Navodi se da je reč o ispitivanju preko društvenih mreža, ali metodom koja botove i propagande stavove stranaka. Tvrdi se da je na ovaj način pogođen ishod referenduma u Britaniji – Bregzit i pobeda Donalda Trampa u SAD. Analizirana je i „gustina saobraćaja“ na društvenim mrežama i pokazalo se da je najviše objava i komunikacije (šerovanje, retvitovanje, lajkovanje…) bilo odmah posle odluke SNS-a o gradskim izborima, zatim u danima posle odluke SPS-a da za gradonačelnika kandiduje Aleksandra Antića i odluke Pokreta slobodnih građana i Narodne stranke da podrže Dragana Đilasa za gradonačelnika. Takođe, pokazalo se da se najživlja debata o gradskim izborima vodi na Fejsbuku (71 odsto poruka), zatim na Tviteru (24 odsto) i na Instagramu (5 odsto), piše Alo.

OSIC:

SNS 39,1

Šapić 15, 8

Đilas 14, 5

Antić 11, 8

Beli 5,4

DS 4, 7

Faktor plus:

SNS 39

Šapić 16

Đilas 16

Antić 5,9

Beli 6

DS 5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.