SNS u Nišu ima podršku građana od samo 18 odsto: Opozicioni poslanik tvrdi da je imao uvid u istraživanje, funkcioneri SNS da je reč o izmišljotini 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Narodni poslanik Đorđe Stanković, koji je i potpredsednik Narodne stranke i predsednik niškog odbora, kazao je da je interno straživanje Srpske napredne stranke, u koje je imao uvid, pokazalo da ona u Nišu ima podršku samo 18 odsto građana.

Gradonačelnica Niša i članica Predsedništva SNS Dragana Sotirovski se ovim povodom ne oglašava, a drugi aktuelni i bivši funkcioneri Grada i SNS negiraju takvu informaciju.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, kao i stranka koju vodi, na prethodnim predsedničkim i parlamentarnim izborima, u aprilu ove godine, u Nišu su imali lošiji rezultat od “republičkog proseka”.

Opozicija: U SNS-u su svesni da im podrška pada iz dana u dan

„Istraživanje je rađeno u toku ovog meseca i ja sam u njega ostvario uvid. Oni su identično istraživanje radili i za ovogodišnje aprilske parlamentarne izbore, tada sam takođe dobio informaciju da niška SNS ima podršku od oko 35 odsto, nisam bio siguran da je to realno, ali se ispostavilo se da je rezultat ‘promašen’ za svega 0,1 odsto. Pratim ta istraživanja od 2020. i njihovi rezultati su vrlo precizni”, kaže Stanković za Danas.

SNS u Nišu ima podršku građana od samo 18 odsto: Opozicioni poslanik tvrdi da je imao uvid u istraživanje, funkcioneri SNS da je reč o izmišljotini 2
Đorđe Stanković: Foto privatna arhiva

On kaže da je naručilac istraživanja centrala SNS, te da nije siguran da su svi funkcioneri, a posebno ne članovi SNS u Nišu, upoznati i svesni da se ona rade.

Saznanja te vrste zavise od njihovog statusa u stranci, kaže.

Ipak, veruje da su u SNS-u svesni da podrška koju imaju “opada iz dana u dan”. 

“Ova interna istrazivanja odnose se na podršku građana Niša niškoj organizaciji SNS-a, a ne na podršku SNS-u u Srbiji ili predsedniku Vučiću. Razlog što SNS skoro uvek spaja lokalne izbore sa parlamentarnim i leži u nameri da se poveća rejting stranke u Nišu i drugim gradovima, a zataška jasna razlika između podrške u Republici i na lokalu. Zato će jedan od naših zahteva ubuduće i biti odvajanje lokalnih i parlamentarnih izbora”, kaže Stanković.

Vlast: Netačno, nelogično i zarad medija

Predsednik Skupštine grada Boban Džunić, inače član Glavnog odbora SNS-a, kaže za Danas da nema informaciju da je SNS radila ovakvo istraživanje.

SNS u Nišu ima podršku građana od samo 18 odsto: Opozicioni poslanik tvrdi da je imao uvid u istraživanje, funkcioneri SNS da je reč o izmišljotini 3
Dragana Sotirovski i Boban Džunić: Foto zvanična fejsbuk stranica D. Sotirovski

Izjave pojedinih pripadnika opozicionih stranaka da SNS u Nišu ima rejting od 18 odsto, i to po internim istraživanjima partije, smatra “i netačnim i nelogičnim .

On je upitao koja je to onda politička opcija koja bi osvojila “svo ostalo poverenje” građana, ako SNS ima svega 18 odsto.

Prema njegovim rečima, ne postoji nijedna politička snaga koja ima veće poverenje birača od SNS-a, pa ovakve izjave označava kao ,,neostvarenu želju opozicije”.

“Jedino merilo popularnosti su izbori na kojima se meri poverenje gradjana, a SNS kao državotvorna stranka od njih nikada nije bežala, jer je za razliku od partokratskih ideologija opozicije, naša ideologija- Srbija, samostalna, stabilna, jaka i  celovita. U svakom slučaju, mi u SNS-u smo spremni za izbore kada god budu bili, a pobeđivaćemo ih jače i značajnije svaki naredni put, kao što je to naveo i naš predsednik Aleksandar Vučić”, kaže Džunić.

Miloš Banđur, doskorašnji narodni poslanik i funkcioner SNS-a, dodaje da je priča o svega 18 odsto podrške SNS-u u Nišu “izmišljotina jednog mladog opozicionog poslanika željnog medijske pažnje”.

SNS u Nišu ima podršku građana od samo 18 odsto: Opozicioni poslanik tvrdi da je imao uvid u istraživanje, funkcioneri SNS da je reč o izmišljotini 4
Miloš Banđur: Foto privatna arhiva

Tvrdi da će vreme pokazati da je podrška građana politici SNS-a “stabilna”.

“SNS ozbiljno vodi računa o svom rejtingu koji se čuva i stvara između ostalog i iskrenim odnosom prema biračima. Odgovorno i krajnje iskreno smo nastupali u prethodnoj izbornoj kampanji po svim ključnim pitanjima, bez podilaženja biračima i populističke retorike koja donosi glasove. Populizmom su se koristili ostali”, tvrdi Banđur za Danas.

Vučić i SNS na izborima u Nišu dobili manje nego u Republici

Izborna lista koalicije oko SNS-a „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ osvojila je na teritoriji Niša, na parlamentarnim izborima, nakon glasanja i ponovljenog glasanja, 3. i 16. aprila ove godine, ukupno 37,2 odsto glasova, dok je na republičkom nivou za nju glasalo 42,91 odsto birača.

Vučić je pobedio na predsedničkim izborima 3. aprila u prvom krugu sa 58,5 odsto glasova izašlih birača, dok je u Nišu dobio šest odsto glasova manje (52,48 odsto).

U Nišu ove godine nisu održani lokalni izbori.

Šansa za opoziciju

“Ovako loš rezultata SNS-a u Nišu otvara veliki prostor za promenu vlasti, zbog čega je potrebno ukrupnjavanje opozicije na lokalu. Široki opozicioni front ima veliku šansu za pobedu u našem gradu”, kaže Đorđe Stanković.

On kaže da je loš rejting SNS-a u Nišu između ostalog posledica neplanskog rukovođenja gradom i potpunog zanemarivanje potreba i interesa građana.

“Vreme je za novu vlast u Nišu“, zaključio je on.

Ćutanje

Gradonačelnica Niša, koja je i visoka funkcionerka SNS-a, ovih dana se “ne meša” u pitanje rejtinga, ali na svom zvaničnom Fejsbuk profilu intenzivnije nego ranije objavljuje afirmativne postove o Vučiću i SNS-u.

Ona ovaj profil, inače, uglavnom koristi za objavljivanje aktivnosti i uspeha gradske vlasti, ali su proteklih dana prednjačile pozitivne informacije o SNS-u i njenom predsedniku.

Sotirovski je ranije odbijala da odgovara na pitanja Danasa vezana za SNS, a u pres službi kabineta gradonačelnika kazali su da ne odgovaraju na stranačka pitanja.

Ni Bojan Bajagić, koordinator SNS-a za Nišavski i Pirotski okrug, do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na naša pitanja u vezi sa navodnim istraživanjem i lošim rejtingom te stranke u Nišu.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari