Šolc u Prištini pred dolazak u Beograd: Nezamislivo da dve zemlje koje jedna drugu ne priznaju postanu deo EU 1Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i nemačkog kancelara Olafa Šolca održan je danas u Vladi Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je tražio podršku nemačkog kancelara Olafa Šolca za integraciju zemlje u Evropsku uniju (EU), najavljujući da će krajem ove godine biti podneta aplikacija za status kandidata za članstvo u EU.

U skladu sa obećanjima i evropskom perspektivom, radimo na ispunjavanju reformi za članstvo u EU. Nastavićemo sa našom težnjom za status kandidata za EU, kako bismo podneli zahtev za status kandidata do kraja ove godine, rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šolcem u Prištini, prenosi RTK.

Kurti je zahvalio kancelaru Šolcu na kontinuiranoj podršci Nemačke, dodajući da će Kosovo i dalje biti lojalan saveznik te zemlje.

Nemačka je odigrala izuzetnu ulogu u obnovi Kosova. Uverio sam Šolca da Kosovo jeste i da će ostati pouzdan partner Nemačke, dodao je Kurti.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Prištini da Kosovo može napredovati ka članstvu u Evropskoj uniji rešavanjem dijaloga sa Srbijom.

Šolc je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, rekao da dve zemlje koje se ne priznaju ne mogu da budu deo EU, prenosi RTK.

Za Kosovo je važno da se dijalog uz posredovanje EU pomeri napred. Kosovo i Srbija kroz sveobuhvatan sporazum treba da dođu do političkih rešenja. Dijalog je put koji otvara Kosovo za evropsku perspektivu, ponovio je Šolc.

Politički sporazum između dve zemlje je važan uslov za perspektivu mladih ljudi na Kosovu. Sporazum bi na kraju trebalo da reši i kosovsko pitanje jer je nezamislivo da dve zemlje koje jedna drugu ne priznaju postanu deo EU. Obe strane moraju da se približe jedna drugoj, predočio je on.

Nemački kancelar je naveo da treba odobriti liberalizaciju viznog režima za građane Kosova, dodajući da je posvećen tome.

Šolc je naveo da je Kosovo pouzdan partner i da je to dokazalo odgovorom na rusku agresiju u Ukrajini, a poseta Kosovu, kojom je počela turneja na Zapadnom Balkanu, pokazuje bliske bilateralne odnose.

On je dodao da želi da oživi Berlinski proces i da je na jesen pozvao premijera Aljbina Kurtija na konferenciju u Berlin.

Tokom posete Kosovu koja će trajati četiri sata, Šolc će posetiti i nemačke vojnike u Kforu.

Kosovski premijer je juče rekao kako očekuje da će poseta nemačkog kancelara biti novi i energičan nastavak Berlinskog procesa.

Nakon Kosova dolazi u Srbiju

Nakon Kosova, Šolc će 10. juna popodne posetiti Srbiju, gde će se sastati sa predsednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem.

Među temama razgovora biće dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, kao i pozicija Srbije tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Prema najavi Predsedništva Srbije, protokolom je predviđen tête-à-tête razgovor Šolca i Vučića u Palati „Srbija“, a potom će dvojica zvaničnika predvoditi plenarne razgovore delegacija Nemačke i Srbije.

Šolc se 4. maja u Berlinu sastao sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem. Nemački kancelar je tom prilikom izjavio da će konačni sporazum između Beograda i Prištine morati da sadrži i priznanje Kosova, podseća RSE.

Pre ovoga se uglavnom koristila formulacija da će dijalog morati da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije, što je potez koji zvanični Beograd ne priznaje. Pregovori Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, uz posredstvo EU, počeli su 2011. godine, a dve godine kasnije postignut je i Briselski sporazum, kako bi se prokrčio put za normalizaciju odnosa dve strane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti predvode dijalog na najvišem političkom nivou, dok se o tehničkim pitanjima razgovori vode na nivou delegacija Beograda i Prištine.

Kurti i Vučić su se dva puta sastali u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa – poslednji put u julu prošle godine.

Pitanje sankcija Rusiji

Olaf Šolc dolazi u glavni grad Srbije nekoliko dana nakon što je otkazana poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Ruski šef diplomatije trebalo je da poseti Beograd 6. juna, ali se to nije dogodilo pošto su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zabranile prelet tog aviona.

Vučić je rekao da je Srbija osudila napad Rusije na Ukrajinu u skladu sa međunarodnim pravom, ali da je Rusija tradicionalni prijatelj Srbije.

Srbija, naime, odbija da uvede sankcije protiv Rusije, ali je podržala nekoliko rezolucija u Ujedinjenim nacijama (UN) kojima se osuđuje ruska agresija na susednu Ukrajinu.

Prilikom njihovog prethodnog susreta u Berlinu, nemački kancelar je nakon sastanka sa Vučićem naglasio da je veoma važno da svi šalju iste poruke po pitanju „brutalnog rata“ Rusije protiv Ukrajine.

„To je posebno teška situacija i upravo u takvim vremenima ubeđen sam da svi koji su u istom taboru moraju pružati jedni drugima podršku“, rekao je Šolc 4. maja na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

Predsednik Srbije je tada izjavio da je Beograd „dobro razumeo“ poruku Nemačke po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

Srbija je zemlja-kandidat za članstvo u EU.

Vučić je rekao da Srbija nije otvorila poglavlje 31 (spoljna i bezbednosna politika) u pregovorima o članstvu u EU i dodao da kao zemlja na putu ka Uniji, Srbija ima obavezu „da se postepeno usklađuje sa odlukama EU“.

Kancelar Nemačke je u poseti Zapadnom Balkanu šest meseci nakon što je na toj funkciji nasledio Angelu Merkel, koja je bila na čelu te zemlje prethodnih 16 godina.

Nakon Kosova i Srbije, Šolc 11. juna putuje u Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari