Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka haškog optuženika Radovana Karadžića rekla je da se nada pomoći od Vlade Republike Srpske koju im je javno ponudio premijer Milorad Dodik.
– Premijer se ponudio da pomogne i u rješavanju naših statusnih problema. To je valjda i po zakonu tako.

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka haškog optuženika Radovana Karadžića rekla je da se nada pomoći od Vlade Republike Srpske koju im je javno ponudio premijer Milorad Dodik.
– Premijer se ponudio da pomogne i u rješavanju naših statusnih problema. To je valjda i po zakonu tako. On je rekao da bi to uradio i ranije, ali je prije hapšenja to bilo nemoguće, jer bi se smatralo pomaganjem mreži haških optuženika – rekla je Jovičević-Karadžić za Džastis riport.
Premijer RS Milorad Dodik medijima je izjavio da će Vlada RS pomoći porodici Radovana Karadžića, „ukoliko oni to zatraže“, te dodao da Karadžići „imaju pravo na pomoć koju su dobile i sve druge porodice haških optuženika“. Karadžićeva kći se zahvalila što premijer razumije situaciju i nada se da će zaista pomoći da organizuju živote i riješe ogromne probleme koje imaju sve ove godine, te očekuje da će uskoro stupiti u kontakt. Ona nije željela komentarisati hapšenje njenog oca, niti tvrdnje o njegovom lažnom identitetu. Pozvala je OHR da njenoj porodici vrati dokumente, kako bi mogli posjetiti Karadžića dok je u pritvoru u Beogradu.
– Moja majka je narušenog zdravlja, to je jedan od razloga zbog kojih smo molili da nam dopuste da idemo da vidimo tatu u Beogradu. Nemamo mogućnosti da putujemo u Hag, tako da moramo to obaviti sada pošto sumnjam da će više biti prilika da ga vidimo – rekla je Sonja Jovićević-Karadžić.
Porodici Karadžić su po nalogu visokog predstavnika u BIH 10. januara 2008. oduzete putne isprave, zbog sumnje da su dio mreže koja pomaže u skrivanju haških bjegunaca. Portparolka Kancelarije visokog predstavnika u BIH Ljiljana Radetić izjavila je juče da su u toku konsultacije u BIH o tome da li će i kada biti vraćena dokumenta porodici Radovana Karadžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari