Šormaz posle sastanka sa kongresmenom Tarnerom: Rekao mi je da Rusija ovde ne može da izazove sukobe 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče, neposredno uoči primene recipročnih mera u vezi sa dokumentima i tablicama na Kosovu, najpre sa kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Tarnerom, a potom i sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog kraljevstva, Stjuartom Pičem.

Kongresmen Majk Tarner, viši republikanac u Odboru za obaveštajne poslove Predstavničkog doma gradonačelnik je Dejtonskog sporazuma, 1995. godine, a pre par godina u ovdašnjoj javnosti bio je istaknut po predlozima da je nužnost da se taj sporazum iz rata promeni, te nazove Dejton 2, što je izazvalo negativne reakcije od strane političara u bosansko.hercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj, kao i u Srbiji.

Kako je saopšteno sa Andrićevog venca, nakon sastanka Aleksandra Vučića i Majka Tarnera, teme razgovora odnosile su se na bilateralne odnose, evropske integracije Srbije, kao i nad ijalogu Beograda i Prištine.

U saopštenju se, između ostalog navodi da je predsednik Vučić rekao da Srbija ulaže ogroman napor u dijalog uz posredovanje EU, kao jedini pravi put za postizanje održivog dogovora sa Prištinom i rešavanje kriznih situacija izazvanih jednostranim potezima tamošnjih vlasti.

On je naglasio da je to u skladu sa politikom mira i stabilnosti u regionu, koju Srbija vodi, čemu doprinos daje i kroz poštovanje Dejtonskog sporazuma i integriteta Bosne i Hercegovine, uključujući i integritet Republike Srpske u okviru BiH.

– Kongresmen Tarner je rekao da veoma ceni liderstvo predsednika Vučića i njegovu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu, kao i to da je impresioniran ekonomskim rezultatima Srbije. On je konstatovao da je svaki put kad dođe u Srbiju vidljivo veće približavanje naše zemlje Evropskoj uniji. Takođe je pohvalio Otvoreni Balkan kao važnu inicijativu za regionalnu saradnju – zaključuje se u saopštenju.

Pre sastanka sa Vučićem Tarner se sreo sa funkcionerom Srpske napredne stranke Draganom Šormazom koji za Danas kaže da je sa ovim kongresmenom prijatelj.

– Zašto je Tarner bio ovde, to on ili ambasada treba da kažu, ne ja. Bila je to kratka poseta. On je prijatelj Srbije i veliki poznavalac našeg regiona. U vreme pregovora bio je gradonacelnik Dejtona, tako da je učesnik i tadašnjih događanja. Naš razgovor je bio ličan, prijateljski jer mi jesmo prijatelji i u redovnoj smo komunikaciji. Dakle, razgovor o porodici, planovima, očekivanjima… o ratu u Ukrajini i šta on donosi u budućnosti. Za Srbiju, naravno, on zna moj stav i podržava ga: Srbija treba da bude otvoren saveznik SAD, da svoju budućnost veže za jedinu svetsku silu, da napusti politiku neutralnosti, uđe u NATO, a potom i u EU – kaže Šormaz.

Upitan o tome kako ovaj kongresmen vidi tu “budućnost”, sagovornik Danasa kaže sledeće: Da će sloboda, demokratija, ljudska prava i lične slobode pobediti.

Da je od stvaranja SAD tako i da su najnaprednije države u kojima ti postulati postanu sastavni deo života svakog građanina. Da se Ukrajina za to bori i da će zato pobediti mračni Kremlj! Naravno, uz pomoć saveznika, tj. SAD, NATO, EU i svih ostalih demokratskih država u svetu.”

Dragan Šormaz kaže i da Rusija pokušava da izazove na ovim prostorima sukobe, ali da to, kako izričito kaže, ne može.

– Tarner smatra da ovde nema potencijala za sukobe. Mnogo buke… i to je sve – zaključuje Dragan Šormaz.

Odmah nakon sastanka sa Tarnerom, Vučić se sastao sa specijalnim izaslanikom UK za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, sa kojim je, kako je saopšteno iz kabineta predsednika države, razgovarao o aktuelnim svetskim i regionalnim temama, poput dijaloga Beograda i Prištine, kao i o unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i UK.

Podsećajući na to da se ove godine navršava 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i UK, Vučić je istakao da je Srbija opredeljena za intenziviranje srpsko-britanske saradnje, posebno ekonomske, u kojoj ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti.

– Specijalni izaslanik Pič je, govoreći o aktuelnoj energetskoj krizi, kao posledici rata u Ukrajini, rekao da je UK spremno za saradnju sa Srbijom u oblasti energetske bezbednosti i njenom unapređenju – navodi se u saopštenju.

Inače, ovo je druga poseta Stjuarta Piča Beogradu.

Prva se dogodila u februaru ove godine da bi sledeći zvaničan kontakt ovog specijalnog izaslanika i predsednika Srbije bio telefonom, 16. avgusta, dva dana pre susreta Vučiča i premijera Kosova, Aljbina Kurtija u Briselu.

I dok su, prema saopštenjima sa Andrićevog venca, Pič i Vučić u februaru u kontekstu nastavka dijaloga Beograda i Prištine pominjali “Otvoreni Balkan”, uoči briselskog susreta saopštenje za javnost bilo je formalno i šturije i smislom neophodnosti pronalaženja kompromisnog rešenja u vezi sa krizom koja je početkom meseca pretila da pređe u otvoreni sukob na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari