Šormazovo prozivanje Vulina ide u korist Vučiću? 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Iako istupanje poslanika Srpske napredne stranke Dragana Šormaza protiv ministra policije Aleksandra Vulina na čiju odgovornost poziva zbog rasturanja protesta i „saradnje sa Rusima“ deluje kao sukob različitih struja unutar vladajuće koalicije, ovo nije znak ozbiljnije podele niti može izazvati slabljenje vlasti.

U krugovima bliskim SNS ne daje se previše pažnje disonantnim tonovima i podelama na „proruske“ i „pro-NATO“ struje dok upućeni smatraju da je izjava Šormaza samo diverzija vlasti kako bi se tema skrenula sa popuštanja predsednika Srbije pred zahtevima sa protesta.

Poslanik SNS Dragan Šormaz izjavio je da policija nije dobro reagovala na blokadama koje su u Srbiji organizovane poslednje dve subote i da bi resorni ministar Aleksandar Vulin trebalo zbog toga da snosi posledice, kao i za navodni dogovor sa ruskim službama bezbednosti o zajedničkom delovanju u kontekstu šarenih revolucija.

Šormaz je poznat kao jedan od retkih članova SNS koji javno zastupa stav da Srbija treba da se pridruži NATO savezu, ali on je u takvom stavu usamljen zbog čega se ne može reći da postoji jaka pro-NATO struja u SNS.

Ako i postoji odgovornost ministra policije Aleksandra Vulina na koju Šormaz poziva, njegove reči neće doneti nikakve ozbiljnije posledice jer je Vulin „isuviše blizak i važan Vučiću“ da bi predsednik Srbije preispitivao njegovo delovanje, smatraju naši izvori.

– Osim toga, sam Vučić je nedavno bio na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom čiju podršku traži pred izbore, tako argument protiv proruskog uticaja tek nema nikakvu vrednost pred Vučićem – navode naši izvori.

Sa druge strane, ovakav Šormazov stav upućeni ne gledaju kao njegovo nezavisno istupanje ili „hrabrost“ da iznosti stavove suprotne većinskim u stranci, već naprotiv, kao promišljenu akciju koja ide na korist predsedniku Vučiću.

– Podele između proruskog i prozapadnog krila u SNS nisu produbljene, one su uvek postojale u onoj meri u kojoj je vlasti potrebno da zadovolji potrebe različito opredeljenih birača. Radi se o uobičajenom „keč ol“ pristupu, a sada je posebno naglašena faza u kojoj SNS želi da se prikaže kao demokratična stranka u kojoj postoji razmena različitih mišljenja – kažu nezvanično izvori Danasa.

„Demokratičnost“ vlasti se ovih dana dokazuje i kroz javni sukob predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića, i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića koja je počela vešću da je Mirović podneo ostavku zbog neslaganja sa Vučevićem, što je ipak ubrzo demantovano.

Pored ovih manjih podela na dnevnom nivou skoro da je i zaboravljena jedina glavna i stvarna linija sukoba u SNS – na liniji predsednik stranke i države Aleksandar Vučić i ministar odbrane i bivši potpredsednik SNS Nebojša Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari