SPC od Vlade Kosova traži isplatu kirije 1Foto: Pixabay/Ronnyk

SPC na Kosovu ne traži od Vlade Kosova pomoć, već da isplatu kirije za korišćenje objekta u vlasništvu SPC u Prištini izjavio iguman Sava Janjić, piše B92.

Kako je za Radio Slobodna Evropa objasnio iguman manastira Visoki Dečani, reč je o objektima SPC koje koristi kosovska Agencija za borbu protiv korupcije. Iz Vlade Kosova su za RSE rekli, međutim, da je Vlada u potpunosti ispunila te obaveze.

RSE podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu izjavio kako SPC na Kosovu, iako neće etničke granice, hoće da joj „kosovska država“ isplati 650.000 evra. Taj komentar je usledio nakon otvorenog pisma episkopa raško-prizrenskog Teodosija da bi podela teritorija dovela do iseljavanja Srba sa Kosova i stradanja kulturne baštine.

„Ne radi se o tačnoj sumi novca, pod broj jedan, drugo – reč je o neplaćenoj kiriji za zloupotrebu korišćenja imovine SPC u Prištini od strane Agencije za borbu protiv korupcije i naša crkva je tražila da se za višegodišnje korišćenje objekta mora isplatiti zaostala renta za sve prethodne godine. Kosovska vlada je pristala da plati negde oko 200 i nešto hiljada evra, ali ostala suma novca nije isplaćena. Dakle, reč nije o nikakvoj pomoći Vlade Republike Kosovo, već zapravo o renti zbog uzurpacije objekta SPC, nekadašnje crkvene škole u kojoj danas radi Agencija za borbu protiv korupcije“, objasnio je iguman Sava Janjić za RSE, a preneo je KoSSev.

On je dodao da je pristanak da se plati jedan deo zaostalog novca postignut zahvaljujući zalaganju više ambasada, posebno ambasade SAD-a.

„Dogovorena je jedna suma prema tržišnim vrednostima i, prema tome, nije reč o nikakvom davanju novca, nije reč o nikakvom finansiranju od strane Vlade Kosova, daleko od toga. Jer Vlada Kosova, poznato je, nikada nije finansirala SPC na taj način. Štaviše, najnoviji izveštaj Stejt departmenta o verskim pravima na Kosovu upravo kritikuje Vladu Kosova zato što pomaže novčano samo Islamsku zajednicu“, naveo je iguman.

Taj novac, dodao je Janjić, ide crkvi na Kosovu, posebno za pomoć Srbima u Prištini, i druge potrebe Crkve, humanitarne prirode. A na pitanje da li bi SPC na Kosovu mogla da traži svoj deo, kao što to dobija Islamska zajednica, Janjić je odgovorio:

„Mi dobijamo redovnu pomoć od Vlade Srbije i prema tome nismo se nikada obraćali Vladi Kosova za tu vrstu pomoći. Ne bi bilo fer da tražimo i sa jedne i sa druge strane. Mi to dobijamo od Vlade Srbije.“

Ono što je SPC ranije prihvatila od Vlade Kosova, dodaje, jeste obnova crkava i manastira koji su uništeni tokom martovskih nemira 2004. „od strane građana Kosova“.

Tekst preuzet sa b92.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari