Spekulacije o kadrovima za novog premijera: Brnabić, Vesić ili Mali? 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ukoliko je rok nove vlade manji od godinu dana, onda bilo ko može biti novi/stari premijer, navodi politikolog Boban Stojanović, u tekstu objavljenom na portalu Talas.

Ukoliko budemo imali novu kratkotrajnu Vladu, onda taj tehnički posao može ponovo da obavi Ana Brnabić, navodi Stojanović. Ukoliko po njegovom mišljenju, vlada bude krojena radi dužeg trajanja, onda bi to bio neko ko bi mogao Aleksandru Vučiću, predsedniku SNS da pomogne oko međunarodnih pitanja, i to je drugi faktor, navodi se na portalu Talas.rs.

Treći važan faktor jeste pitanje da li će Vučić posle desetina najava zaista otići sa čela Srpske napredne stranke. Ukoliko se odluči za to – onda je od toga ko će biti premijer možda i važnije ko će biti novi predsednik stranke. A možda to bude i ista osoba, od koje će Aleksandar Vučić u narednom periodu pokušati da napravi osobu broj dva u partiji i državi i koju će potencijalno da sprema za predsedničke izbore 2027. godine. Mnoga imena koja su bila u opticaju ove ili prethodnih godina automatski ispadaju iz užeg izbora za premijera zbog ovog faktora, smatra Stojanović.

On dalje navodi tri imena analizirajući njihove šanse – aktuelnu premijerku Anu Brnabić, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, kao i ministra finansija Sinišu Malog.

Teško je za očekivati da Ana Brnabić može da bude reizabrana od strane Vučića za bilo kakve ozbiljnije političke funkcije. Ona može biti izbor samo za Vladu koja može da potraje manje od godinu dana. Rezultat u Beogradu koji je ostvarila kao poverenica gradskog odbora SNS-a izbacuje je iz bilo koje dalje trke za poziciju formalno najvažnije osobe u političkom sistemu Srbije, tvrdi Stojanović. Neki su spominjali da Aleksandar Šapić može da bude i kandidat za premijera. Nakon izbora u Beogradu na kojima SNS i SPS nemaju većinu, ni on nema nikakve šanse za ovu poziciju, dodaje on.

Kandidovanjem Vesića, Vučić bi povukao potez kojim bi u potpunosti ponizio kako opoziciju, tako i sve opozicione birače, intelektualnu javnost, a posebno Beograđane. Ipak, uslov za ovo je bilo osvajanje lagodne većine u Beogradu, što se nije desilo – pa se neće desiti ni da Goran Vesić bude premijer, dodaje Boban Stojanović.

Najzad, ako bi Siniša Mali kao „oficir za finansije“ postao premijer, Vučić bi opet ostao jedini na koga idu svi pritisci, svi pozivi, bez prilike da odgovornost podeli sa nekim, zaključuje Boban Stojanović.

Stefanović dokazao lojalnost

Portal Demostat piše da je aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je u maju prošle godine smenjen sa mesta poverenika SNS za Beograd, po rečima neimenovanih izvora, dokazao lojalnost Vučiću, te će i on najverovatnije ostati u vladi. Time se odbacuju spekulacije koje su dosad važile da će Stefanović biti sklonjen na neko ambasadorsko mesto, i da je postao teret Vučiću zbog više velikih afera u čijem je središtu. Portal Demostat ukazuje da Stefanoviću „vetar u leđa“ daje i Velika Britanija, čiji je ministar odbrane Ben Volas, podsetimo, posetio Srbiju prošle godine. Bila je to prva zvanična poseta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva našoj državi ikada, a tom prilikom Volas je sa Stefanovićem potpisao aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane. Stefanović je u uzvratnu zvaničnu posetu Londonu išao u januaru ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari