Tokom jučerašnjeg dana administrativni prelaz Jarinje, koji kontroliše Euleks, prešla su samo dva od 27 kamiona sa humanitarnom pomoći Ruske Federacije Srbima na severu KiM. Euleks insistira da prati ruski konvoj, što Rusi i Srbi na KiM odbijaju. Oni su kod Zvečana juče zaustavili pripadnike Euleksa koji su krenuli ka Jarinju da bi pratili rusku pomoć, posle čega je misija EU na prelazu prestala da pušta ruske kamione. Pregovori Euleksa i Rusa nastavljaju se i danas.


U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista noćas je na terenu bila „pat pozicija“. Na Jarinju su se nalazili ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin, koji je o problemima s Euleksom obavestio i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, kao i šef Ruske kancelarije u Prištini, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga, predsednici četiri srpske opštine i grupa Srba.

– Iz Euleksa nema objašnjenja zašto ne dozvoljava prolaz ostalim kamionima. Rusi nisu tražili pratnju, a ambasador Konuzin je to rekao i šefu Euleksa. Srbi su kod Zvečana zaustavili 11 Euleksovih džipova zato što su u njima bili i takozvani kosovski carinici, policija i novinari. Albanske vlasti, kako smo čuli, htele su da ozvaniče rad prelaza i pokažu da su Rusi prvi ispoštovali dogovor o zajedničkoj kontroli granica – kaže za Danas Krstimir Pantić, predsednik opštine severna Mitrovica.

Srbi su juče, očekujući prolaz ruskih kamiona uklonili barikadu na Jarinju, u međuzoni prema centralnoj Srbiji, javljaju agencije. Ambasador Konuzin izjavio je da je Euleks ponudio dve mogućnosti – da konvoj prođe uz pratnju misije EU ili da ode na prelaz Merdare. On odbacuje oba predloga, posebno prelaz Merdare koji, kako je rekao, „kontrolišu prištinske vlasti koje Beograd i Moskva ne priznaju kao legitiman organ“. Konuzin je rekao i da je u stalnom kontaktu sa „vlastima Srbije i Rusije“.

Pomoć iz Rusije ne može da pomogne

Šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt rekao je sinoć novinarima u Prištini da ne vidi da humanitarna pomoć iz Rusije može da pomogne situaciji na severu Kosova, kao i da „ne zna da li je dostavljanje ruske pomoći propagandni trik ili nešto drugo“. Fejt je naglasio i da ne razume zašto bi ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin uopšte dolazio na sever Kosova, pošto postoji diplomatski predstavnik Rusije u Prištini koji pokriva Kosovo. On je istakao da na severu Kosova ne postoji vanredna humanitarna situacija i da humanitarna pomoć u tom smislu nije neophodna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari