Sporazum vlasti i opozicije o izbornim uslovima moguć u septembru 1Foto: Miloš D. Miljković

Početkom septembra, posle kraće letnje pauze, trebalo bi da bude poznato koje ustupke je vlast spremna da napravi po pitanju zahteva opozicije za izbornim uslovima kroz međustranački dijalog bez stranih posrednika, ističu za Danas učesnici dijaloga iz opozicije.

Nakon toga ubrzo bi moglo da usledi potpisivanje sporazuma između svih koji su učestvovali u ovim pregovorima.

Sledeći sastanak radne grupe za međustranački dijalog vlasti i opozicije bez stranih posrednika trebalo bi da se održi 25. ili 26. avgusta, on će biti tehničke prirode i na njemu neće prisustvovati predsednik države već samo predstavnici stranaka. Na ovom sastanku trebalo bi da bude sublimirano sve što je do sad urađeno i dogovoreno kroz ranije sesije.

Naredni dolazak predsednika Aleksandra Vučića na sastanak radne grupe očekuje se početkom septembra i tada su mogući i konkretniji završni potezi po pitanju dogovora o izbornim uslovima.

Očekuje se da predsednik Vučić na tom sastanku kaže koje ustupke je vlast spremna da napravi po pitanju izbornih uslova, posebno u sferi medijskih zahteva za većim prisustvom opozicije na javnim servisima, a onda će biti red da opozicija odluči da li će prihvatiti ponudu vlasti.

Povodom iznetih predloga za poboljšanje izbornih uslova trebalo bi da se izjasne članovi radne grupe iz opozicije ali i druge političke organizacije koje ne učestvuju u radu ovog tela a jesu deo plenuma stranaka koje su prihvatile dijalog bez stranaca.

Ukoliko dođe do usaglašavanja obe strane, sledi potpisivanje sporazuma vlasti i opozicije o izbornim uslovima što bi trebalo da bude završeno tokom septembra kako bi ostalo dovoljno vremena za primenu dogovorenog do izbora na svim nivoima koji se očekuju u aprilu 2022. godine.

Ovakav sporazum mogao bi da se nađe i pred ostatkom opozicije koja učestvuje u pregovorima pod okriljem Evropskog paralementa, bez obzira na to šta bude dogovoreno na ovom posebnom koloseku dijaloga.

Žika Gojković, predsednik Pokreta za obnovu kraljevine Srbije (POKS) kaže da je „umereni optimista“ po pitanju ovakvog rasporeda dešavanja, očekuje da će sve ići po planu i ističe da su medijski uslovi najvažnija stavka od koje će zavisiti ishod pregovora.

– Očekujemo da predsednik države kao najznačajnija politička figura kaže šta je vlast spremna da ispuni od zahteva opozicije. Jedan od ključnih zahteva su medijske slobode ali nije dovoljno da se samo napravi prostor za medijsku kampanju pred izbore već da budu omogućeno više prisustva za opoziciju u medijima i da primena počne već od septembra ukoliko postignemo saglasnost. Od toga šta vlast ponudi zavisi da li ćemo potpisati sporazum ili ne, naveo je Gojković.

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) podsetio je da pored medijskih, postoje i uslovi koji se odnose na tehničke i zakonske aspekte sprovođenja izbora i u tome vidi ključnu ulogu opozicije.

– Ravan koja se tiče izbornih uslova u tehničkom smislu znači jednostavno da ne bude krađe i malverzacija, da rezultat odražava ono kako ljudi glasaju i da se to nađe u glasačkoj kutiji. To se tiče delimično volje vlasti ali najvećim delom se tiče nas iz opozicije i koliko mi budemo sposobni da organizujemo dobru kontrolu izbora. Suštinski sve zavisi od toga kako osiguramo da se na biračkim mestima i sa zapisnicima ne radi ništa što nije legalno – ističe Jovanović.

Milica Đurđević Stamenkovski predsednica Srpske stranke Zavetnici, kaže da je njeno jedino očekivanje da ne bude daljeg odugovlačenja jer smatra da je opozicija jasno iznela sve svoje zahteve i nema potrebe da se prolongira sa konačnim sporazumom.

– Bilo bi dobro da se taj proces što pre okonča, naročito uzevši u obzir najave da će izbori biti na svim nivoima u proleće. Mi smatramo da svi zahtevi treba da budu uvaženi, svaki je podjednako važan i odnose se na ukupnu atmosferu. Posebno smo apostrofirali pritiske sa kojima se građani suočavaju na lokalu jer je to ključni problem za učestvovanje u političkom životu. Jedan naš zahtev za koji je u startu najavljeno da neće biti prihvaćen je da na lokalnim listama nosioci ne budu lideri političkih stranaka već pojedinci koji imaju prebivalište u tim mestima. Ipak, ovo je u startu odbijeno a nije bilo dovoljno interesovanja od strane opozicije da se insistira na tome – navodi Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari