Srbi 12. dan na barikadama, za 22. decembar najavljen "najveći protest" kod Krsta u Rudaru 1Printskrin Kosovo onlajn

Srbi su dvanaesti dan na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Situacija je mirna, ali napeta naročito posle izjave premijera Aljbina Kurtija da uklanjanje barikada ne može da isključi žrtve, prenosi Kosovo onlajn.

Građani sa barikada poručuju da će one biti uklonjene kada budu oslobođeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa Kosova.

Krizni štab srpskog naroda sa severa Kosova pozvao je Srbe sutra 22. decembra na najveći protest do sada u 12 časova u Rudaru.

Kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja optužio je sinoć, 20. decembra, predsednika Srpske liste Gorana Rakića da 11 dana „održava barikade“ i blokira mogućnost delovanja Kosovske policije i kretanje građana Kosova.

Kada je u pitanju situacija u severnom delu Mitrovice juče su odjeknule najmanje tri detonacije, kako policija sumnja – ponovo pirotehnika, odnosno šok bombe.

U višenacionalnim delovima grada prisutni su pripadnici Kosovske policije i patrole KFOR-a.

Ugostiteljski objekti su počeli sa radom ograničenim radnim vremenom. Osnovci nastavu pohađaju u školskim klupama, a srednjoškolci onlajn.

Sa druge strane, tenzije na političkoj sceni rastu ali usled pojačane retorike i uzajamnih optužbi zvaničnika.

Negativnu reakciju Beograda i Srpske liste izazvala je jučerašnja navodna izjava kosovskog premijera – da Prištinu brine da uklanjanje barikada „ne može isključiti žrtve“.

Za njih, Kurti njome „otvoreno preti i najavljuje ubijanje, nestanak likvidaciju Srba“.

Dodatnu reakciju srpske strane, izazvala je i izjava nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea – da su barikade nelegalne i da ih treba ukloniti što pre, jer ide Božić.

Premda Rode nije precizirao na koji Božić misli, srpski predsednik potom je otkrio da je u pitanju katolički, optuživši ovog međunarodnog zvaničnika za „opasnu pretnju srpskom narodu“.

Optužbe su trajale čitav dan, a rezultirale su najavljenim protestom Srba za sutra i to na jednoj od barikada – kod Krsta u Rudaru, kako kažu iz Srpske liste „najvećem ikada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari