Srbi na severu Kosova i Metohije neće se do utorka povući sa barikada u selima Zupče i Rudare, kao i na prilazu Jarinju kod Leposavića. Konačna odluka o primeni sporazuma o rešenju krize na severu, koji su prošlog petka, uz posredovanje Kfora, postigli Beograd i Priština trebalo bi da se donose sutra u Leposaviću, na sednici skupštine četiri srpske opštine.

U vreme zatvaranja ovog izdanja našeg lista, predstavnike srpskih opština sa severa KiM juče u Beogradu trebalo je da primi predsednik Srbije Boris Tadić. Razgovoru je, kako je rečeno Danasu, trebalo da prisustvuju i glavni pregovarači Vlade Srbije sa Kforom Goran Bogdanović i Borislav Stefanović.

– Na terenu su svi u iščekivanju. Želimo da čujemo i mišljenje predsednika Tadića: da nam kaže ko su garanti za sprovođenje ovog sporazuma, da li je to strategija države i da li on stoji iza ovog papira. Konačnu odluku donećemo na sednici skupštine četiri opštine, zajedno sa svim odbornicima, a na osnovu mišljenja građana na severu KiM i stavova vlasti u Beogradu. Sve ovo radimo da bi se izbegla najgora opcija – da se vlast u Beogradu i narod ne slože, pa da „država ide drumom, a mi šumom“ – izjavio je za Danas pred susret sa Tadićem Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan.

– Sastanak je planiran bez prisustva medija, a Tadićeve poruke biće saopštene na sutrašnjoj sednici skupštine četiri srpske opštine, na koju su pozvani i Bogdanović i Stefanović. Pre objavljivanja sadržaja dogovora za rešenje krize na severu KiM, u Predsedništvu Srbije prošlog petka nije se znalo da li će Tadić ispuniti zahtev srpskih odbornika da primi njihovu delegaciju. Sinoćni sastanak na Andrićevom vencu održan je u roku od 48 sati od odbijanja Srba da se povuku sa barikada.

Procene da li će Srbi sutra povući blokade sa puteva na severu KiM su različite. Posle prekjučerašnjeg sastanka u Zvečanu predsednika opština i šefova odborničkih grupa, pojedini mediji javili su da su vlasti u Leposaviću najbliže prihvatanju sporazuma, dok predstavnici ostale tri opštine imaju tvrđi stav. Vlast u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice drži SNS, a u Zvečanu i Zubinom Potoku DSS. U Leposaviću, kojim upravlja DS, a predsednik opštine je, navodno, rođak aktuelnog ministra za KiM, početkom prošle nedelje Komitet za reagovanje u hitnim slučajevima ovlastio je „kao svoje predstavnike Gorana Bogdanovića i Borislava Stefanovića, da zastupaju interese Srba na severu KiM u pregovorima“. Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga takođe je iz redova DS.

– Srbe na severu KiM ne treba deliti stranački. Svi su oni isti – kategoričan je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Bogdanović je izjavio za Danas da očekuje da će sporazum biti prihvaćen i da će Srbi ukloniti barikade, na kojima je, kako tvrdi, u Leposaviću prošlog vikenda bilo malo ljudi. On smatra da će to uskoro dogoditi i u Rudarima. Prema Bogdanovićevim rečima, strah od ekonomske blokade severa KiM je neosnovan, jer će „Beograd reagovati na svako kršenje sporazuma, a dogovoren protok trebalo bi da bude dovoljan do 5. septembra, kada se u Briselu nastavlja dijalog Beograda i Prištine“.

Borislav Stefanović objašnjava za Danas da ovaj privremen sporazum „daje manevarski prostor za zaštitu interesa i Beograda i kosovskih Srba, omogućava ograničen promet robe, ali istovremeno sprečava jednostrane poteze Prištine“. Prema njegovim rečima, na dogovor nisu stavljeni potpisi jer nije reč o međunarodnom dokumentu.

– Sporazum je nož u leđa Srbima na severu. Beograd je prihvatio Tačijev plan od 10 tačaka, koji Srbe vodi u ekonomski geto, bez prava na protok robe i kapitala. Srbe na KiM skupo koštaju evropske integracije Borisa Tadića, koji žrtvuje teritoriju zarad EU. Na skupštini četiri opštine neću glasati za ovaj sporazum. Sve je na svesti i savesti odbornika – izjavio je za Danas Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM i funkcioner DSS.

Jakšić tvrdi da se na predsednike opština „vrši veliki pritisak“, kako bi sporazum „prošao“. On očekuje da će zvanični Beograd, preko institucija u državnom sistemu, uticati na smanjenje broja ljudi na barikadama, jer je to radna obaveza koju je uveo Krizni štab.

Na pitanje Danasa da li su Srbi na severu, ako odbiju sporazum, spremni da otvore „front“ i prema Beogradu, Jakšić odgovara da „oni brane i štite odluke i Deklaraciju Skupštine Srbije, kojima se traži vraćanje na stanje pre akcije kosovskih specijalaca“. On napominje da „čak i u ovakvoj situaciji, Srbi ne mogu da prihvataju pogrešne i glupe odluke, koje nisu u njihovom interesu“.

Izvori Danasa stanje na terenu opisuju kao napeto i konfuzno, jer je sporazum o prevazilaženju krize podeo Srbe. Pojedini politički krugovi tvrde da su blokade bile jedini razlog zbog kog je Kfor pristao da razgovara sa predstavnicima Vlade Srbije, iako to nije u mandatu međunarodne vojne misije na KiM.

Prištinski mediji su tokom vikenda najpre hvalili pregovaračke sposobnosti odlazećeg komandanta Kfora nemačkog generala Erharda Bilera, ali juče je primećeno da nije ispunjena prva tačka sporazuma – povlačenje srpskih barikada, što Priština sad proglašava za „preduslov sprovođenja dogovora“. Sporazum podržavaju najveća opoziciona stranka u kosovskom parlamentu Demokratski savez Kosova i Organizacija ratnih veterana OVK koja je, ukoliko bude potrebno, spremna na mobilizaciju u odbrani kosovskog suvereniteta. Pokret Samoopredeljenje tvrdi da je dogovor „poraz za Kosovo“.

Pojedini kosovski mediji danima javljaju o prisustvu pripadnika Vojske Srbije i srpske žandarmerije na severu KiM. Prištinski dnevnik Koha ditore spekuliše da bi međunarodna zajednica narednih dana mogla da predloži ili specijalni status za opštine Zubin Potok, Leposavić i Zvečan ili „supstancijalnu autonomiju severa“, o čemu se, navodno, Priština još nije izjasnila.

Nastavak dijaloga 5. septembra

U nastavku dijaloga Beograda i Prištine, koji je planiran za 5. septembar u Briselu, trebalo da bi da se razgovara o ranije otvorenim temama, uključujući i carinski pečat. Ovim privremenim sporazumom rešena je kriza na severu KiM, izazvana akcijom kosovskih specijalaca, a problem će se sistemski rešiti na razgovorima u Briselu – izjavio je za Danas Borislav Stefanović. Posrednik EU u briselskom dijalogu Robert Kuper izjavio je da se obe strane moraju usredsrediti na dijalog i preporučio zvaničnicima Beograda i Prištine da odu na odmor pre nego što nastave razgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari