Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je sinoć u Beograd. Na aerodromu Nikola Tesla, nemačku kancelarku dočekao je premijer Srbije Mirko Cvetković. Na odlasku iz Zagreba, posle sastanka sa premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor, Merkel je rekla da u Beograd odlazi sa porukom da Srbija treba da se ugleda na Hrvatsku.


Uoči posete Anegla Merkel je izjavila da se dužnička kriza u EU neće odraziti na evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana.

„Svim zemljama na Zapadnom Balkanu otvorili smo mogućnost da postanu članice EU. Ako Grčka, Portugal i Irska imaju teškoća, drugim zemljama nećemo oduzeti perspektivu“, rekla je Merkelova u izjavi za HRT. Merkel je rekla da sve zavisi samo od toga da li te zemlje ispunjavaju uslove.

„Važno je, na primer, da Srbija sarađuje sa Kosovom. Bosni i Hercegovini je potrebna vlada. Makedonija treba da reši spor sa Grčkom, o imenu“, istakla je nemačka kancelarka. „Ne možemo mi imati u EU zemlje koje, kad jedan dođe za sto drugi se diže i odlazi, to je nemoguće“, ocenila je Merkelova.

Angela Merkel je pred svoju prvu posetu Beogradu, rekla da se tome raduje jer Berlin i Beograd imaju dobre bilateralne odnose, kao i da je Srbija prošlih meseci i godina uspela da postigne izvesne stvari da bi mogla da ide putem ka EU, naglasivši da to, pre svega, podrazumeva hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića i njihovo izručenje Haškom tribunalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari