"Srbija bira između mesta u Evropi i azijske despotije": Dragan Šormaz za Danas o Rusiji, sankcijama, SNS, Hilu... 1Dragan Šormaz (Foto: FoNet/Nenad Đorđević)

“Nemački kancelar Olaf Šolc nije eksplicitno na konfernciji za štampu nije zatražio od Srbije da uvede sankcije Rusiji, ali jeste rekao šta su očekivanja Nemačke. Da je o sankcijama Rusiji bilo reči u razgovoru Šolc- Vučić u to sam ubeđen iz dva razloga. Prvo, zato što je to sada tema broj jedan u odnosu EU prema nama, pod dva jer nedavno usvojena deklaracija Bundestaga to traži od nas”, kaže u razgovoru za Danas Dragan Šormaz, doskorašnji poslanik i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Problem Srbije je kako će se postaviti i prema ruskim firmama u Srbiji. Da li ste vi za  nacionalizaciju tih ruskih firmi i ukoliko bi se to desilo kakve posledice možemo da očekujemo ?

Samo jedna kompanija je kod nas problem – NIS. Mišljenja sam da je njihovo poslovanje kod nas problematično bilo i pre ovog rata i da ih je trebalo nadzirati kao i sve ostale kompanije u Srbiji, a nisu bili na isti način kontrolisani. Ako naše snabdevanje tržišta energentima bude ugroženo zbog ruskog vlasništva u toj kompaniji, država mora da reaguje, ali to još uvek nije slučaj. Međutim, ono u čemu kasnimo i što je sada kristalno jasno je da i na tom tržištu moramo da napravimo tržišni ambijent i da merama države omogućimo poslovanje još sličnih privatnih kompanija koje bi stvorile konkurenciju NIS-u.

Kažete da je gas preuveličana tema, ali čitava Evropa  je u problemu zbog gasa. Brzo će doći i zima, a firme treba da rade. Mi nemamo alternativu?

Previše se daje na značaju toj temi. Rešivo je pitanje gasa – novi snabdevaci, tečni gas, nuklearna energija, obnovljivi izvori… na tome smo ranije morali da radimo. Ovaj rat će sve to ubrzati. Nove tehnologije uvek donose i nove energente. Evroatlantski svet će izolovati Rusiju prestati sa njom da sarađuje. Izgubljeno je poverenje.

Tražite da se zatvori i “ruski špijunski centar” u Nišu i protera 90 odsto ruske ambasade. Neki bi vam rekli da nas Rusija nikada nije bombardovala i da nas je oslobađala?

To što nas Rusija nikada nije bombardovala ne znači da treba državu „na izvolte“ da im damo. Ja sam političar, gledam ispred sebe, istoričari gledaju unazad. U prošlosti smo mi imali i dobre i veoma loše trenutke u odnosima sa Moskvom, a istorija i ne treba da bude faktor prilikom odlučivanja u vođenju države, nego interes naše države i građana. Humanitarni centar u Nišu nije opravdao svoje postojanje. Obzirom na situaciju u našim medijima, ili slučajeve „na dugme“ organizovanih demonstracija, nekada i nasilnih, kao što je bio slučaj u leto 2020. u kojima su učetvovali i neki Rusi pripadnici Wagnera, a to je činjenica, jer smo ih hapsili, meni govori da je veliki broj diplomata u Ruskoj ambasadi uključen u delovanja protiv interesa Srbije. Naše službe o tome imaju podatke i lako bi bilo reagovati i po tom pitanju.

Dobar deo građana, ali i stranaka koje su sada u vlasti je protiv uvođenja sankcija Rusiji. Kako to rešiti, a da ne dođe do destabilizacije zemlje?

Lako, vlada je ta koja takve odluke donosi. Donese se odluka i obrazloži se građanima. Interes Srbije je da se to uradi. Srbija mora da bude deo savremenog, slobodnog, demokratskog, tehnološki naprednog Evroatlantskog sveta. Sve ostalo je laž i obmana. Građani će razumeti. U ovim vremenima je važno biti lider, a lider vodi, ne sledi, rukovodi se onim što je ispravno da se učini, a ne onim šta govore istraživanja. Uostalom, od takvih postupaka zavise i rezultati narednih istraživanja. Srbija je velike greške pravila devedesetih godina, a danas nema prava na to. Biramo između našeg mesta u Evropi i azijske despotije u kojoj dominiraju zaostalost i siromaštvo.

Zalažete se za proevropsku vladu, ali poslednju reč donosi Aleksandar Vučić. Verujete li da će i njegova odluka biti na vašem fonu?

To je pitanje za predsednika Vučića, ne za mene. Na osnovu svega što sam do sada izneo jasno je zaključiti da smatram da sledeća vlada mora biti proevropska. Tadićeva politika „4 stuba“ je loša po Srbiju. Uvek je bila i ja sam uvek bio protiv te politike. Kada ta četiri stuba uđu u međusobne sukobe gde smo mi? U ogromnom problemu. Kasnimo u svemu, a jedina normalna politika za Srbiju je politika brzih evroatlantskih integracija.

Uprkos vašim očekivanjima proevropske vlade, možete li da vidite, ipak, SPS u vladi, pa čak i Pokret socijalista Aleksandra Vulina ?

Mislim da im nije mesto u vladi.

Da li to znači da bi za vas bila prihvatljiva vlada sa strankom Dragana Đilasa, koja se izjasnila da je za uvođenje sankcija Rusiji i za put u EU?

Ni SSP ničim nije zaslužio mesto u vladi. Uostalom i SPS će dići ruku za sankcije, samo da bi sedeo u vladi. To jednu vladu ne čini proevropskom, nego predan rad na promenama u društvu koje bi nas brzo dovele do člastva u EU.

Da li vas je iznenadilo to što ste na listi SNS bili dosta nisko i samim tim nećete biti poslanik, nakon toliko godina provedenih u skupštinskim klupama?

Nije me iznenadilo, očekivao sam to. Moji prijatelji znaju da sam to i najavljivao. Razlog su moji stavovi i nepopustivost u njima. Mnogima u stranci je to smetalo, nekim koalicionim partnerima i Rusima.

Ipak, kažete da očekujete da budete deo buduće vlade. Da li vam je nuđeno neko mesto i da li je to što ste se prvi sreli sa Hilom dovoljna odskočna daska za ulazak u izvršnu vlast?

Nisam rekao da očekujem, nego da je vreme da budem angažovan u izvršnoj vlasti. Moj odnos sa američkim ambasadorima, zvaničnicima, kongresmenima, senatorima je već deceniju na veoma visokom nivou, a kakav je njihov odnos prema meni vidite i sami, samo to nije na meni da komentarisem.

O čemu je zapravo Hil razgovarao sa vama?

Ja sam predsednik Evroatlantskog saveta Srbije, to je nova NVO i na teme bezbednosti smo već postali jedna od najuticajnijih NVO u Srbiji, ako ne i najuticajnija. Ambasador Hil je učestvovao na jednom našem događaju u Bugarskoj ambasadi. Nije morao, mogao je doći neko drugi iz ambasade. Došao je on i sa tog mesta uputio prve poruke Srbiji od kada je stigao u Beograd.

Ne čini li vam se da se vaša stranka, SNS poprilično udaljila od tema koje je zagovarala na početku svoje vlasti ?

Ne mislim da se udaljila. Članstvo u EU je i dalje strateški prioritet, ali je u dostizanju tog cilja pravila greške, pre svega u spoljnoj politici, a onda i u nekim unutrašnjim pitanjima, koja su poznata. Radi se sa EU na rešavanju tih problema. Zato i smatram da više nema vremena za greške i da moramo imati kristalno čistu proevropsku vladu. Inače, ko radi taj jedino i moze da pogreši.

Da li ćete napustiti SNS, ako ne bude proevropske vlade i ukoliko Srbija ne uvede sankcije Rusiji?

Ako SNS napusti proevropski kurs, u tom slučaju ću sigurno napustiti stranku.

U proteklih deset godina vlasti SNS dosta je obećavano, ali malo toga ispunjeno. Uprkos tome od poslanika naprednjaka nije mogao da se čuje nijedan kritički stav. Zbog čega ?

Mnogo toga obećanog jeste urađeno. Srbija je na bolje promenjena zemlja u odnosu na 2012. Poslanici, skupština, to je tema o kojoj je potreban mnogo ozbiljniji pristup od jednog teksta i potrebne su velike promene. U demokratskoj zemlji parlament je najvažnija institucija, kod nas to nije slučaj.

Smeta li vam što u demokratskoj zemlji Srbiji o svemu odlučuje jedan čovek, Aleksandar Vučić?

Već sam rekao čime nisam zadovoljan, a zabluda je da Vučić o svemu odlučuje. Videli ste na primeru rudnika litijuma da nije on odlučivao, ili pomenuta izborna lista. Nije je on pravio, samo je doprineo ljudima koji su poznati u svojim ličnim karijerama van politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari