Srbija centar: Kadrovska čistka u Agenciji za sprečavanje korupcije 1Foto: Printscreen/ACAS

Agenciji za sprečavanje korupcije sprovedena je kadrovska čistka, izjavila je danas potpredsednica stranke Srbija centar Tijana Perić Diligensk.

„Novom sistematizacijom radnih mesta u Agenciji za sprečavanje korupcije, koja je stupila na snagu 1. novembra, vlast je zabila poslednji ekser u kovčeg ovoj nezavisnoj instituciji. Sistematizaciju je odobrio Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, na čijem je čelu naprednjački konsiljere, Vladimir Đukanović“, navela je ona u saopštenju.

Istakla je da je nedavno postavljeni direktor Agencije Dejan Damnjanović „u predvečerje predstojećih izbora sproveo kadrovsku čistku i postavio nove, podobne kadrove“.

„Počišćeni su stručni kadrovi koji imaju decenijsko iskustvo u kontroli finansijskih tokova. Ovo je urađeno sa idejom da se uspostavi apsolutni nadzor nad prijavom i kontrolom imovine i prihoda javnih funkcionera i kontrolom finansiranja političkih aktivnosti“, ocenila je Perić Diligenski.

Ukazala je da se u izbornoj kampanji javni resursi obilato koriste u svrhu partijske promocije, a nastupi javnih funkcionera imaju obeležja funkcionerske kampanje.

„Zbog ovoga u Agenciju svakodnevno stižu prijave i dosad ni na jednu nije odgovoreno. U Agenciji je trenutno oko 10.000 neobrađenih prijava imovine i prihoda, a opomene i prekršajne prijave se šalju samo sitnim i nebitnim funkcionerima, uglavnom sa lokala“, navela je potpredsednica Srbija centra.

Po njenim rečima su sa liste za proveru imovine i prihoda ove godine, po nalogu aktuelnog direktora, izostali svi ministri i drugi visoki funkcioneri.

„To je slučaj sa tužiocem Nenadom Stefanovićem, za kojeg postoje dojave o sticanju nove imovine, koja se ne vidi u imovinskoj karti u registru Agencije. Tu je takođe izostanak provere imovine Veselina Milića, visokog policijskog funkcionera, kao i nedavanje informacija o imovini Aleksandra Šapića. Agencija ove navode izgleda ne sme da proveri ni redovno ni vanredno“, rekla je Perić Diligenski. Stranka Srbija centar, kako je navela, ukazuje da korupcija samih antikorupcijskih tela predstavlja najopasniji oblik korupcije.

„Umesto da se Agencija za sprečavanje korupcije u skladu sa svojim nazivom bori protiv korupcije, ona postaje njen saučesnik. Poput ostalih institucija u Srbiji pod ovim režimom, i Agencija je privatizovana i banalizovana“, ocenila je Tijana Perić Diligenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari