"Srbija je deo Evrope i to treba ponavljati" 1

Često čujem u Berilinu da Srbija nije deo Evrope, ali to nije tačno. Iako nije članica Evropske unije, Srbija je deo Evrope i to je potrebno uvek isticati i često ponavljati.

To je poručio Norbert Bekman Dirkes, direktor Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru, gostujući na okruglom stolu u Gradskom kulturnom centru Užice, u okviru projekata „Evropa u mom gradu“.

Taj projekat dve i po godine realizuju ta Fondacija i Narodna skupština Srbije, uz podršku Izdavačko-istraživačkog centra Demostat.

– Podrška u Srbiji za učlanjene u EU opada, ne značajno, ali malo opada. Ipak, Evropa je za Srbiju ostala jasan spoljno-politički cilj, a često se dešava da Evropu mešamo sa Evropskom unijom, istakao je i dodao da bi „Evropa bez Srbije i Balkana bila nezamisliva“, te da će tokom projekta „Evropa u mom gradu“ biti posećeni i drugi gradovi Srbije čiji su građani zainteresovani za zajedničku budućnost u Evropi.

Lokalne samouprave su, kako je ocenjeno, prvi nivo na kome građani direktno i svakodnevno učestvuju u kreiranju javnih poslova, a kroz evropske integracije oni će sve više biti uključeni u demokratske procese donošenja odluka.

Dirkes je ocenio da su za lokalne samouprave važni i kontrakti sa stručnjacima i sa onima koji su povezani sa evropskim fondovima.

– U evropskim fondovima postoje mogućnosti za dobijanje novca za finansiranje projekata iz različitih oblasti, poručio je Dirkes, koji je obišao hidrocentralu Pod gradom na Djetinji i naveo da mnogi u Evropi ne znaju, rekavši da ni on to nije znao, da je ta centrala druga u svetu koja je izgrađena po Teslinim principima polifaznih struja i da predstavlja vrednu svetsku baštinu.

Osim njega, na okruglom stolu su govorili užički gradonačelnik Tihomir Petković, narodna poslanica SNS iz Užica Ivana Stojiljković i programski direktor „Demostata“ Zoran Panović. Skup, koji je pozdravila Jelena Vasović, direktorka GKC, završen je muzičkim programom pod nazivom „Ovako zvuči Evropa“.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.