"Srbija ne kontroliše situaciju na terenu": Dimitrije Milić o sastanku u Briselu i tome ko je bolje prošao 1foto: Printscreen/YouTube/Nova S

Ukoliko bi u daljim razgovorima Srbija izbegla eksplicitno priznanje i ulazak Kosova u međunarodne organizacije, a dobila ZSO i definisan položaj SPC za Kosovo, onda bi Srbija bila dobitnik pregovora, kaže za Danas Dimitrije Milić, programski direktor organizacije Novi treći put, komentarišući sinoćni sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Briselu i ko je „bolje prošao“.

Sadašnji presek stanja, kako kaže, ne ukazuje na jasan rezultat.

– Očigledno je da Aljbin Kurti ne odustaje od svoje maksimalističke politike i da zbog toga još nije snosio veće posledice od zapadnih država, sa izuzetkom reputacione štete. U daljim pregovorima oko implementacije će to verovatnije biti promenjeno – objašnjava on.

Kada se radi o poziciji Srbije, ne postoji, kaže, veliki manevarski prostor, jer Srbija ne kontroliše situaciju na terenu.

– Ukoliko bi u daljim razgovorima Srbija izbegla eksplicitno priznanje i ulazak Kosova u međunarodne organizacije, a dobila ZSO i definisan položaj SPC za Kosovo, onda bi Srbija bila dobitnik pregovora. U drugoj polovini marta će situacija oko rezultata biti dosta jasnija – zaključuje Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari