Srbija nije stvorila moćne saveznike, slanje već odlagano: Hoće li Vučić ostati pri zahtevu Kforu posle sastanaka sa Eskobarom? 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

U aktuelnom geopolitičkom kontekstu, zahtev za povratak naših snaga na KiM nije realan i nažalost ne treba očekivati da će se to desiti. Da bi se tako nešto realizovalo, Srbija je trebala kreirati moćne saveznike što nismo uradili.

Zanimljivo je da je Vučić, na neki način, već odložio ovo upućivanje zahteva KFOR-u, jer je inicijalno rekao da će Vlada usvojiti odmah početkom nedelje, što ostavlja prostor za promenu odluke, kažu sagovonici Danasa komentarišući nameru Srbije da pošalje Kforu zahtev za povratak bezbednosnih snaga na Kosovo i eventualnu mogućnost da se od toga odsutane posle današnjih sastanaka koje predsednik Srbije ima sa specijalnim izaslanicima EU i SAD.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar borave danas u Beogradu, a na severu Kosova je tenzična situacija i u toku je peti dan barikada piteva koje su postavili Srbi nezadovoljni hapšenjem bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. Pritom Srbija namerava da u čevrtak na sednici Vlade donese odluku da pošalje zahtev Kforu za vraćanje bezbednosnih snaga na Kosovo, za šta u SAD i u Nemačkoj nemaju razumevanja.

Dušan Lj. Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative, ukazuje na to da je zanimljivo da je Vučić, na neki način, već odložio ovo upućivanje zahteva KFOR-u.

– Inicijalno je rekao da će Vlada usvojiti odmah početkom nedelje, pa je kasnije rekao da će to uraditi na redovnoj sednici Vlade u četvrtak, što ostavlja prostor za promenu odluke. S obzirom da bi zahtev svakako bio simboličan, mislim da je Vučić već ispunio cilj – prodao je ovaj trik srpskoj javnosti, i verujem da, kada biste radili istraživanje javnog mnjenja, većina građana veruje da je taj zahtev već upućen, i da je to prvi put u istoriji da je upućen. Obe stvari su, naravno, laž i obmana – kaže Milenković.

A Nikola Lunić, bivši vojni ataše Srbije u Londonu, objašnjava da „u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, zahtev za povratak naših snaga na KiM nije realan i nažalost ne treba očekivati da će se to desiti“.

Kako dodaje, da bi se tako nešto realizovalo, Srbija je trebala kreirati moćne saveznike što nismo uradili – kaže on za Danas

Lunić navodi da je u svim krizama i ratovima, savezništvo od strateškog značaja, ali podrazumeva i posvećenost zajedničkim vrednostima.

– I bez obzira što naizgled nema direktne veze sa pregovaranjem o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, odlaganje harmonizacije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU generiše odijum prema svim srpskim inicijativama u ovakvim globalnim okolnostima. Za Srbiju je od vitalnog interesa da prestanemo tumarati po lavirintu istorije tražeći međunarodnu pravdu, te da vodimo realnu politiku koju možemo podržati potencijalom savezničkih odnosa. Zato i ovakve inicijative koje direktno zavise od odluka misije KFOR i SB UN, ne doprinose smirivanju tenzija i pronalaženju rešenja. Naravno da tome doprinosi i druga strana, ponekad veoma nerazumnim postupanjima – zaključuje Lunić.

Gabrijel Eskobar je juče izjavio da SAD „kategorički odbijaju i uopšte ne podržavaju“ mogućnost povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova. On kazao da ne očekuje da do toga dođe i dodao da Kosovo ima „veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD“.

„Očekujemo ostvarivanje sporazuma o Zajednici srpskih opština i i napredak u prihvatanju francusko nemačkog plana“, izjavio je Eskobar, sinoć u Prištini, posle razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Ovaj Eskobarov stav o slanju zahteva Kforu naišao je na oštre reakcije tabloida a nije su suzdržala ni premijerka Ana Brnabić koja je išla njihovim tragom i izjavila da je Eskobar preuzeo ulogu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da je još jedan političar koji je protiv važeće Rezolucije 1244.

Ona je na Tviteru upitala da ako ne važi nijedna rezolucija i sporazum, da li Srbija treba da prati horoskop trojke „Velikih lidera“ da bi pomogla da se spasi mir u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari