Srbija protiv nasilja i koalicija NADA neće predsedavati ni jednim skupštinskim odborom: Najveći broj predsednika radnih tela imaće SNS 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Na konsultacijama u Skupštini Srbije koje je sazvala novoizabrana predsednica parlamenta Ana Brnabić postignut je dogovor o tome ko će u narednom periodu rukovoditi radnim telima. Najveći broj predsednika i zamenika skupštinskih odbora imaće Srpska napredna stranka, dok koalicije Srbija protiv nasilja i NADA, koje nisu ni prisustvovale konsultacijama, neće predsedavati ni jednim odborom.

Konsultacijama kojima je predsedavala predsednica parlamenta Ana Brnabić, prisustvovali su predstavnici vladajuće koalicije iz Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja, PUPS, JS, kao i predstavnici opozicionih poslaničkih grupa „Mi – glas iz naroda“, „Mi – glas iz naroda dr Branimir Nestorović“.

Na današnjim konsultacijama poslaničkoj grupi Mi glas iz naroda „Branimir Nestorović“, pripalo je mesto zamenika predsednika odbora za Kosovo i Metohiju. I to će, po svemu sudeći biti Branko Lukić.

„Tokom konsultacija, predstavnici naše poslaničke grupe izrazili su oštar protest i neslaganje povodom prijema američkog ambasadora Kristofera Hila u zgradi Narodne skupštine i uopšte diskusije sa njim na bilo koju temu koja se tiče našeg političkog života i izbornog procesa. Podvukli smo da SAD nisu u stanju da obezbede integritet sopstvenih izbora i da već samo zbog toga nemaju pravo da komentarišu izbore u bilo kojoj drugoj zemlji. Uopšte smo ponovili naš dobro poznati stav da se protivimo stranom, a pogotovo zapadnom mešanju u naš izborni proces i naše unutrašnje stvari“, kaže za Danas Aleksandar Pavić, poslanik Nestorovićeve poslaničke grupe.

On podseća da je njihovoj poslaničkoj grupi pripalo i mesto predsednika Odbora za obrazovanje i taj odbor će ubuduće voditi Bogdana Koljević Grifit.

Poslanička grupa Mi glas iz naroda, čiji je šef Branko Pavlović imaće predsednika u Odboru za dijasporu – Dragana Stanojevića, dok će Ana Krstić biti zamenik predsednika u Odboru za pravosuđe.

Elvira Kovač, poslanica Saveza vojvođanskih Mađara, kaže za Danas da njenoj poslaničkoj grupi pripada jedno mesto predsednika odbora i jedno zamenika. To bi, kako kaže, trebalo da budu Odbor za evropske integracije i Odbor za poljoprivredu.

Kovač će po svemu sudeći i dalje voditi Odbor za EU, kao i u prethodnom sazivu, dok bi zamenik Marijana Rističevića u odboru za poljorivredu i šumarstvo trebalo da bude Jožef Tobijaš iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Prema saznanjima Danasa, shodno izbornim rezultatima Socijalistička partija Srbije u ovom sazivu moći će da računa samo na dva mesta predsednika odbora i isto toliko zameničkih mesta. Socijalisita Uglješa Marković predsedavaće Odborom za saobraćaj i infrastrukturu, dok će njegova stranačka koleginica Snežana Paunović rukovodii Odborom za privredu. Dušan Bajatović, pored silnih obaveza naći će vremena da obavlja i dužnost zamenika predsednika u Odboru za finansije, dok će Vladan Zagrađanin biti zamenik predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo .

Socijalisti su zainteresovani i za mesto zamenika Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ali to mesto za sada nije definisano.

Socijaldemokratska stranka Rasima Ljajića u raspodeli odbora proša je dobro. Dobili su predsednika Odbora za zdravstvo i zamenike u Administrativnom odboru i Odboru za kulturu. Po svemu sudeći Muamer Bačevac, predsedavaće Odbrom za zdravstvo, dok će Branimir Jovanović i Sanja Branković Jefić biti zamenici u Adminsitrativnom, odnosno Odboru ua kulturu i informisanje.

Jedinstvena Srbija imaće zamenicu predsednika u Odboru za prava deteteta i to će biti Zagorka Aleksić. Odbor za prava deteta vodiće Ana Brnabić. Taj odbor uvek po funkciji vode predsednici Skupštine Srbije.

Nezvanično saznajemo da će šef skuštinskih naprednjaka Milenko Jovanov i u ovom sazivu predsedavati jednim od najvažnijih odbora -Administrativnim odborom.

Veroljub Arsić će ponovo voditi Odbor za finansije, Igor Bečić Odbor za kontrolu službi bezbednosti, dok bi Odbor za kulturu i informisanje, kako nezvanićno saznajemo, mogao da vodi Nebojša Bakarec, koji je u prošlom sazivu bio zamenik u tom odboru.

Izvori Danasa navode da će Odbor za spoljne poslove voditi Marina Raguš, Milimir Vujadinović Odbor za zaštitu životne sredine, Ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević.

Marijan Rističević kaže ta Danas da je njegova poslanička grupa odustala od mesta zamenika predsednika Odbora za pravosuđe.

Izvori Danasa navode da je za sada sve na nivou dogovora, ali da će narednih dana uslediti sednice odbora na kojima će biti i izabrano rukovodstvo. Izborom predsednika i zamenika odbora konačno će biti i završeno konstituisanje novog saziva parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari