Srbija protiv nasilja: Postupanje sudstva na žalbe opozicije može dovesti do političke krize 1L. Stevanović

Vladica Ilić, predstavnik liste Srbija protiv nasilja u Gradskoj izbornoj komisiji, naveo je da je Višem sudu u Beogradu do sada podneto devet žalbi od kojih su tri dobile sudski epilog.

Ilić je, na konferenciji za štampu koalicije Srbija protiv nasilja (SPN), apelovao da ovo postupanje sudstva potencijalno može uvesti u političku krizu. Naveo je da sumnja oko validnosti potpisa predatih lista moze ozbiljno uticati i na same izbore.

Naveo je da je velik broj građana podneo zahtv ili žalbu samoj Gradskoj izbornoj komisiji, ali da zbog procedure ti slučajevi neće dobiti nikakav epilog jer će proći trenutak za pravovremenu reakciju.

Naveo je da u slučajevima koji su dospeli pred sud, da je za sva tri odbijene žalbe rečeno da i ako je dokazano da su ti potpisi falsifikovani oni ne utiču na validnost cele liste jer i pored tih potpisa je podneto dovoljno potpisa za potvrdu izborne liste.

Sofija Mandić, predstavnica SPN u RIK-u, govorila je o pojedinačnom slučaju falsifikovanog potpisa novinarke Jelene Zorić. Kako je navela ona je lično videla overeni potpis za listu Srbija na zapadu koji je navodno potpisala novinarka Zorić.

Usled sumnje da je ovaj potpis falsifikovan, Mandić kaže da je lično kontaktirala Jelenu Zoric i došla do potvrde da je stvarno reč o malverzaciji.

Mandić je navela da je u protekle dve nedelje na osam izbornih lista, od kojih je sedam potvrđeno, pronađeno 24 potpisa koji su potvrđeni kao falsifikovani.

Navela je da se i sudstvo i GIK slažu u odluci o odbacivanju ovih žalbi, navevši da ovi slučajevi ne utiču direktno na izborni proces već da se radi o pojedinačnim slučajevima.

Takođe se osvrnula i na izjavu ministra za Državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandra martinovića koji je izjavio da se falsifikovanje dešava na svim izborima i da su ovo izbori sa najvišim stepenom demokratije i rekla sa ovo dovodi u pitanje i to kako će sami građani percipirati izbore i kako će se to odraziti na izbore i njihov ishod.

Zoran Alimpić naveo je da je slučaj falsifikovana glasova krađa i jasan pokazatelj rada nadležnih institucija. Povukavši paralelu sa slučajem rušenja u Sava maloj rekao je da kako je tada vlast ukrala jednu parcelu, sada pokušava da ukrade ceo Beograd.

Alimpić je naveo da koristi ovu priliku da se obrati najvišoj instanci odnosno građanima. Pozvao ih je da glasaju za listu Srbija protiv nasilja rekavši da u svojstvu člana Gradske izborne komisije ne bi trebalo da vodi kampanju, ali uz opravdanje da ukoliko to radi i sam predsednik države onda “može i on”.

Naveo je da je ovo akutni prblem zbog trenutne situacije, ali da ne treba umanjiti ni značaj sumnji oko nepravilnosti biračkih spiskova. Budući da, kako je naveo, oni nemaju uvid u same biračke spiskove apelovao je na građane dsa ukoliko imaju sumnje sami provere svoje podatke u biračkom spisku.

Takođe je naveo da su svi potpisi za koje se sumnja ili je dokazano da su podlegli malveraciji overeni u opštinama i da kada su se obratili nadležnima unutar opština da potvrde da su te potpise overili ostali bez odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari