Predstavnici zvaničnog Beograda očekuju da bi glavni haški tužilac Serž Bramerc, koji dolazi danas u dvodnevnu posetu, mogao da saopšti pozitivnu ocenu o saradnji Srbije s Tribunalom i zbog dostavljanja beležnica Ratka Mladića, koje su zaplenjene u njegovoj kući 4. decembra.

Bramerc dolazi u Srbiju u okviru priprema za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN. Od njegovog izveštaja zavise i dalje evropske integracije zemlje – deblokada SSP-a i podnošenje kandidature za članstvo u EU.

Glavni haški tužilac će se u srpskoj prestonici sastati s predstavnicima državnog vrha, na čelu s predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem. Kako Danas saznaje, jedna od tema biće i transkripti razgovora nekadašnjeg haškog optuženika Fatmira Ljimaja, objavljeni u beogradskoj štampi, koja navodi da je on za dva miliona dolara kupio slobodu u Haškom tribunalu.

U Beograd danas dolaze i predstavnici Evropske komisije, predvođeni direktorom Direkcije za Zapadni Balkan Pjerom Mirelom. Kako saznaje naš list, Mirel će danas razgovarati sa zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, a sutra će učestvovati na plenarnom zasedanju u okviru Stalnog proširenog dijaloga EU – Srbija. Tom sastanku će prisustvovati predstavnici više vladinih resora, a tema su politički kriterijumi za viznu liberalizaciju, rečeno je Danasu.

To će biti poslednji susret srpskih i evropskih zvaničnika na visokom nivou uoči objavljivanja izveštaja EK o spremnosti i napretku zemalja Zapadnog Balkana za viznu liberalizaciju. Gosti iz Brisela trebalo bi da u toku ove posete saopšte i tačan datum kada će EK objaviti taj izveštaj, ali očekuje se da to bude u ponedeljak 18. maja.

S obzirom na to da srpska politička elita nije sposobna da proglasi, i realizuje, „godinu Evrope“ tokom koje bi se svi kapaciteti ovdašnjeg društva koncentrisali na trku za vremenom u priključenju Uniji, preostaje nam da se zadovoljimo Danom Evrope. Na pločniku „Evropske ulice“, Knez Mihailova, u subotu 9. maja bio je izložen i Danasov štand.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari