Srbija se nije uskladila sa merama Saveta EU zbog Irana i Sirije, ali jeste o Al-Kaidi 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu i Siriji, ali se jeste uskladila sa novim merama protiv Islamske države i Al Kaide.

Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell), Savet EU je 24. aprila usvojio odluku (CFSP) 2023/8491 o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu i odluku (CFSP) 2023/8471 o merama zbog situaicje u Siriji.

Sa novim odlukama Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH.

Oni će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu s ovom odlukom, a EU prima na znanje tu obavezu i pozdravlja je, navodi se.

U isto vreme, kako je saopšteno, Srbija se jeste saglasila sa odlukom Saveta EU od 24. aprila (CFSP) 2023/8481 o restriktivnim merama protiv Islamske države i Al Kaide.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa 17 prethodnih odluka Saveta EU o restriktivnim merama zbog Ukrajine od prošle i ove godine.

Nije se uskladila ni sa februarskim i martovskim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava i zloupotreba, kao ni sa februarskom odlukom o restriktivnim merama zbog situacije u Belorusiji i njenog učešća u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Nije se uskladila ni sa odlukama o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma iz februara 2023 i jula 2022, februarskim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Maliju, ni sa odlukama o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu usvojenim u februaru i martu ove godine i junu i decembru 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari