Srce grada: Rad institucija je važan, ali je građanski pritisak još važniji 1Foto:FoNet

Građani moraju da budu stalni kontrolni faktor rada svih državnih organa i ne smeju odustajati od institucija, ocenili su danas učesnici tribine o urbanističkoj destrukciji centra Beograda, koju je organizovala grupa gradjana Srce grada, iz beogradske opštine Stari grad.

Istoričakra umetnosti Irina Subotić rekla je da se nepromišljenost u odnosu prema gradu vidi na primeru odabrane lokacije za spomenik Zoranu Djindjiću koji bi trebalo da uskoro bude postavljen na platou kod Filozofskog fakulteta, što po njenim rečima nije okruženje za sećanje na modernost i progresivnost koja se vezuje za ideje razvoja nekadašnjeg premijera.

Govoreći o uticaju građana na rad institucija, ona je podsetila da su primedbe na predlog izmena generalnog urbanističkog plana za projekat Beograd na vodi čitane 12 sati ali da su sve odbijene bez mogućnosti dijaloga i kroz proceduru kakva je propisana.

„Zato je neophodno da institucije razumeju šta je uloga gradjana u odnosu na njihov rad. Trebalo bi tako za početak napraviti razgovor u Studentskom parku o projektu garaže koji se sprema za tu lokaciju.

Mi tu imamo nekoliko slojeva arheoloških nalazišta i jako važno nasledje za Beograd, a o tome se jako malo govori. Ne može arheološki institut da radi poslove a da javnost o tome ne bude obaveštena, isto tako i Zavod za zaštitu spomenika“, rekla je Subotić.

Arhitekta Ljubica Slavković rekla je da učesnici javnih rasprava o odredjenim projektima očekuju da će se njihovo mišljenje čuti i da će ga donosioci odluka uzeti u obzir, ali da se to ne dešava.

Ona je rekla da je nekoliko puta prisustvovala javnim raspravama, ali da je svaki put sa njih odlazila potpuno poražena i sa snažnim osećajem nemoći, i da je zato stalni pritisak na institucije sistema važan, kao i podsećanje gradjana da imaju pravo da utiču na donosioce odluka.

„Ono što se kod nas dešava je da bezakonje ulazi i u oblast zakona, a to znači da mi u državi imamo ozakonjenje bezzakonskih radnji. To je ono što je pogubno za sistem i što uliva strah kod pojedinaca i onemogućava da vodite borbu na taj način“, kazala je Slavković.

Konzervator-restaurator Vladimir Pajić rekao je da je napravljen spisak uglavnom materijalnog nasleđa koje je u poslednjih osam godina skoro uništeno ili potpuno devastirano i da bi trebalo stalno pitati i podsećati šta se s tim dešava, jer kada nema institucija, ostaje pritisak javnosti.

Tribinu „Destrukcija u centru grada“ koja je održana u Ustanovi kulture „Parobrod“, organizovala je platforma „Srce grada“ čiji su se predstavnici kandidovali na predstojećim lokalnim izborima u opštini Stari grad u Beogradu na istoimenoj listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari