Srđan Milivojević: Dramatične najave da će Vučić dozvoliti nastavak iskopavanja litijuma 1Foto: Z. S. M.

„Svakoga dana dobijamo nove i zabrinjavajuće informacije da je pitanje dana kada će Aleksandar Vučić, bivši predsednik Srpske napredne stranke, dozvoliti nastavak iskopavanja litijuma u Srbiji“, izjavio je narodni poslanik iz redova DS-a Srđan Milivojević.

On je naveo da je sada Fajnešel tajms „preneo dramatičnu i alarmantnu informaciju da je Aleksandar Vučić za taj ugledni svetski časopi izjavio sledeće: Izgleda da su „nove garancije Rio Tinta i Evropske unije spremne da odgovore na zabrinutost Srbije da li će na lokaciji Jadar biti ispunjeni neophodni ekološki standardi.“ Ovu vest je preneo i Rojters. Dalje se u vesti navodi „Da bi rudnik mogao da bude otvoren 2028. godine uz projektovanu proizvodnju od 58.000 tona litijuma godišnje.“

„Ove zaprepašćujuće vesti još jednom potvrđuju bahati karakter i osionu prirodu režima Aleksandra Vučića koji se ovakvim izjavama ruga veličanstvenim građanskim protestima kojima su 2022. godine zaustavljene aktivnosti na iskopavanju litijuma i devastiranju Srbije. Takođe iskazanom samovoljom i tvrdoglavim istrajavanjem na realizaciji ovog pogubnog projekta, Aleksandar Vučić po ko zna koji put izlazi iz svojih ustavnih i zakonom definisanih ovlašćenja, postavljajući se kao vrhovni gospodar svih resursa ove zemlje i što je još pogubnije kao vlasnik naših života i naše budućnosti, svodeći građane na puke podanike“, kaže.

Dodaje da „ovakvim bezobraznim i arogantnim stavom ponižava se i nipodaštava preko 30000 građana Srbije koji su potpisali Narodnu inicijativu kojom se zahteva da Narodna skupština donese Zakon o zaustavljanju istraživanja litijuma“.

Iskopavanje litijuma, smatra, neće doneti nikakve ekonomske blagodeti Srbiji i našim građanima. Naprotiv Srbiju uvodi u period nove nestabilnosti i novih sukoba, a Aleksandru Vučiću donosi još jedan alibi kojim će pred svetskim moćnicima opravdati izbornu krađu i druge nedomokratske postupke i kriminalne aktivnosti. Naposletku, podsećam građane Srbije da se ova aktivnost planira uporedo sa ukidanjem moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana i uvoz potrošenog nuklearnog goriva čime je sudbina Srbije kao evropske deponije zapečaćena.

„Pozivam građane Srbije da se zajedno i organizovano suprotstavino najavljenom uništenju naše zemlje u što širem frontu slobodiljubivih ljudi zabrinutih za sudbinu i budućnost Srbije“, poručuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari