Srećko Đukić: Srbija je danas zavisnija od Moskve nego što je Jugoslavija bila od Sovjetskog Saveza 1Foto: N1/Printsreen

Srbija je danas zavisnija od Moskve nego što je Jugoslavija bila od Sovjetskog Saveza do 1948. godine, izjavio je diplomata, profesor ekonomije i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Srećko Đukić za Demostat.

Suština te zavisnosti je ideološko-politička i lična, ocenio je Đukić i dodao da Srbija više nema savezništvo sa Rusijom, već je talac ruske politike.

Đukić upozorava da nijedan potez na unutrašnjem ili spoljnom planu nije suvereni izbor Srbije, već je izbor posmatran kroz prizmu Moskve.

Srbija je, posebno proteklih desetak godina, sve svoje karte u energetskom smislu ostavila u rukama Moskve i sada smo najzavisnija zemlja od ruskog gasa. Mogu u svakom trenutku da nam zavrnu slavine, što su oni pokazali i pokazuju od 2004. godine, od kada su svake treće godine zavrtali nekome gas u Evropi, pokazali su da im to nije strano, rekao je Đukić.

Na konstataciju da je zavisnost postojala i pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast, Đukić potvrđuje i ukazuje da je Evropa od 2010. godine počela da traži alternative ruskom gasu, dok je Srbija ostala gluva na to i nije se priključila Južnom gasnom koridoru, koji ide od Azerbejdžana u Evropu.

Bivša vlast napravila je katastrofalnu grešku i prodala NIS, ali i unutrašnje rezerve gasa i nafte Rusima, što je urađeno da bi se „kupila“ podrška Rusije u Savetu bezbednosti UN, naglasio je Đukić.

Govoreći o Ivici Dačiću na mestu šefa diplomatije, Đukić je rekao da to znači da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pojačava manevarsku sposobnost u spoljnoj politici jer su njih dvojica poznati kao tandem koji zna da pravi slalome.

Na kraju krajeva, to je verovatno istorijska pravda, da budu dvojac koji će da reši pitanje Kosova, zaključio je Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari