Srpska lista: Cilj je srušiti kosovsku vladu predvođenu Kurtijem 1EPA-EFE/FILIP SINGER

Srpska lista, vodeća stranka kosovskih Srba, bliska vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kaže da Vlada Kosova na čelu sa premijerom Aljbinom (Albinom) Kurtijem ima „antisrpski stav“ i da nije zainteresovana u miru.

Podvlače i da ne sarađuju sa Kurtijevom Vladom jer „radi protiv interesa srpskog naroda“, kao i da im je politički cilj rušenje te Vlade.

Ovako je Srpska lista reagovala na izjave kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželala Svečlje da je Srpska lista „politički obezvređena” i da sarađuje sa kriminalnim grupama.

Srpska lista u Vladi Aljbina Kurtija je na čelu Ministarstva za zajednice i povratak, ali nije u vladajućoj koaliciji. Za srpsku zajednicu ima deset zagarantovanih mesta u Skupštini Kosova.

Govoreći o krizi na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, ministar Svečlja je rekao da su u tom delu „kriminalne grupe ugnjetavale građane“.

On je napomenuo da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić povezan sa tim kriminalnim grupama, za kojima postoji poternica kosovskih vlasti.

Svečlja je Javnom servisu Kosova rekao da Radoičić trenutno nije na Kosovu, ali da je nedavno ušao samo da bi napravio snimak, a da je potom ponovo napustio teritoriju Kosova.

Reč je o video-snimku koji je objavljen 5. jula uveče, kojim se Radoičić obratio javnosti iz okoline Leposavića, jedne od četiri opštine na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom.

On je potom u kratkoj video poruci rekao da se vratio na Kosovo i da treba da se zna šta to znači.

Ministar Svečlja je naveo da je Radoičić jedan od kriminalaca koje traže kosovske pravosudne institucije.

„Radoičić ima sve veću podršku, čak i na barikadama“

S druge strane, Srpska lista navodi da se Svečlja „plašio srpskog jedinstva i autoriteta potpredsednika Radoičića“. Navode da on ima sve veću podršku među Srbima na Kosovu i da „ministar policije (Kosova) ne sme da prizna da su Srbi na severu ujedinjeniji nego ikad”.

„I što je najvažnije, ne sme da prizna da je svestan koliki autoritet gospodin Radoičić ima među Srbima. To se najbolje videlo u nedelju kada im se gospodin Radoičić pridružio na protestima i bio sa građanima i rukovodstvom Srpska lista sve vreme, na opšte oduševljenje svih prisutnih koji su se tada osećali sigurnijim i zaštićenim“, navodi se u saopštenju.

Za Milanom Radoičićem na Kosovu je raspisana poternica zbog umešanosti u slučaj „Brezovica” u kojem je funkcioner Srpske liste i bivši predsednik opštine Štrpac Bratislav Nikolić uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja. Radoičić je osumnjičen za zastrašivanje svjedoka tokom krivičnog postupka.

Milan Radoičić je 3. februara ove godine uspeo da izbegne hapšenje bekstvom sa graničnog prelaza Brnjak na severu Kosova. Kosovska policija je tada saopštila da je od Radoičića zatražila da parkira vozilo radi daljeg uviđaja, a da se potom brzo udaljio nazad na teritoriju Srbije, piše RSE.

Zbog tog događaja suspendovana su tri pripadnika kosovske policije.

Inače, za Milanom Radoičićem je ranije raspisana poternica zbog sumnje da je povezan sa ubistvom opozicionog političara Olivera Ivanovića. Međutim, ta naredba je povučena bez objašnjenja u martu 2021. godine.

Na crnoj listi SAD nalazi se i Milan Radoičić zbog sumnje da zajedno sa biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem i još desetak Srba pripada korumpiranim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari