Srpska lista o uklanjanju ćiriličkih tabli: Za Kurtijev režim prava srpskog naroda ne postoje 1Printskrin Kosovo online/Srpska lista

Srpska lista pozvala je međunarodne predstavnike da javno osude uklanjanje tabli sa ćiriličkim natpisima mesta na severu Kosova ističući da na taj način Aljbin Kurti krši prava srpskog naroda na svoj jezik, pismo i pravo da koriste toponime koje su koristili vekovima unazad, prenosi Kosovo Online.

Kako se navodi u saopštenju Srpske liste, pre nego što je zvanično i izvršen upis odluke o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani u katastar, nakon osam godina čekanja, režim Aljbina Kurtija je dao odgovor svima koji su pomislili da se promenio i da želi da poštuje prava srpskog naroda.

Ukazuju da koliko 24 sata kasnije, na severu Kosova, a protivno sporazumima i propisima koje je donela sama Priština, kosovske institucije su na saobraćajnim znakovima ukinule ćiriličke nazive srpskih mesta i opština na severu Kosova i postavili na prvom mestu albanizovana imena srpskih sela i gradova, a na drugom mestu nazive ispisane latinicom.

„Iako čak i najviši pravni akti Prištine garantuju pravo na srpski jezik i ćirilični alfabet, Kurtijev režim još jednom pokazuje da za njega prava srpskog naroda, obaveze iz sporazuma i pravila propisana zakonima koji su u prilog Srbima nisu od značaja. Da primat nad pravom ima sila u tom ‘najdemokratskijem društvu’ kako on voli da kaže“, naglašeno je u saopštenju.

Kako dodaju, Kurti ne shvata da je „zatrovao međuetnički prostor kao niko pre njega“.

„Ovaj ogoljeni nacionalista i Srbomrzac u nedostatku ideja i sposobnosti da učini bilo šta u korist Albanca, svojski se trudi da im isporuči čistu antisrpsku histeriju produbljujući etničke podele na ovim prostorima, u nadi da će tako steći političke poene i glasove na sledećim izborima“, dodaje se.

Pozivajući međunarodne predstavnike da javno osude ovakvo ponašanje i kršenje prava srpskog naroda na svoj jezik, pismo i pravo da koriste toponime koje su koristili vekovima unazad, Srpska lista poziva međunarodnu zajednicu da spreče Kurtija i njegovo ludilo da izazove haos.

Napominju da je Kurtiju očigledna namera da izazove haos i da vrati situaciju u pređašnje stanje.

„Vreme je za delovanje, a ne zabrinutosti“, poručuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari