Srpska lista: Razrešenje Todosijevića novi pritisak na Srbe na Kosovu 1Foto: Facebook / Srpska lista

Srpska lista saopštila je danas povodom odluke premijera Kosova Ramuša Haradinaja o razrešenju srpskog ministra Ivana Todosijevića, da se nastavljaju pritisci albanskih lidera na srpski narod i Srpsku listu, javlja RTK2.

„Odluka da se zbog izrečene istine smeni ministar Ivan Todosijević, najbolji je dokaz da Priština nije spremna da se suoči sa prošlošću, ali i sa odlučnošću članova Srpske liste da uvek i na svakom mestu brane srpske nacionalne interese i podsećaju na stradanje srpskog naroda“, navode iz Srpske liste.

Kako su u saopštenju ocenili, napadi na člana predsedništva Srpske liste Ivana Todosijevića, kao izmedju ostalog i na Vesnu Mikić i Nenada Rikala, pokazuju nažalost i spremnost pojedinaca „da zarad šake evra izdaju svoj narod i potkazuju najbolje medju sobom“.

„Istina, nas bi više zabrinulo da naše predstavnike u Prištini tapšu po ramenu, nego što ih zbog vernosti prema svom narodu i svojoj državi smenjuju“, navode iz Srpske liste.

Iz Srpske liste poručili su međunarodnoj zajednici da su smene njihovih članova primer etničke netrpeljivosti, kršenja ljudsih prava i uvođenja verbalnog delikta, kao i pokušaj da se umesto legalnih srpskih predstavnika „iza kojih stoje skoro svi Srbi na Kosovu, imenuju poslušnici“ koje je srpski narod prozvao „privatni Srbi kosovskih Albanaca“.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je danas ministra lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste Ivana Teodosijevića zbog izjave da je sukob Srba i Albanaca u Račku „isfabrikovan“.

Haradinaj je na fejsbuku napisao da je takvu odluku doneo zbog izjave Teodosijevića da je „masakr u Račku najobičnija izmišljotina“ i dodao da u Vladi koju vodi neće biti mesta ni za koga ko na bilo koji način vredja druge na etničkim, rasnim, verskim ili drugim osnovama.

„Ne može se tolerisati takav jezik mržnje od ministra. Nerazumno je da čovek koji je do sada bio naš kolega ispoljava toliko ignorisanja, mržnje i uvreda za žrtve Račka, kao i za druge žrtve režima (Slobodana) Miloševića“, napisao je Haradinaj i dodao da odluka o smeni Teodosijevića stupa na snagu odmah.

Prethodno je Haradinaj na zahtev poslanika Skupštine Kosova iz redova Socijaldemokratske partije smenio ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenada Rikala i zamenicu ministra pravde Vesnu Mikić koja je izjavila da je NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine „genocid nad jednom suverenom zemljom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari