"Srpski vojnici nikada više neće moći da kroče na Kosovo": Donika Gervala o zahtevu Srbije upućenom Kforu 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala je povodom zahteva Vlade Srbije upućenog Kforu da se srpski policajci i vojnici vrate na teritoriju Kosova, izjavila da srpski vojnici „nikada više neće moći da kroče na Kosovo“.

„Srbija dobro zna da ne 1.000 vojnika, nego ni 10 srpskih vojnika nikada neće ući na Kosovo. Oni sebi nisu ostavili mesta da budu ovde“, rekla je Gervela, preneo je Kossev pisanje Gazete ekspres.

Prema njenim rečima, takva avantura Srbiju bi „vodila u ćorsokak“.

„Ne isključujem veliku želju da Srbija mora da izazove incidente na Kosovu, ali snovi koje vidim – da srpski vojnici mogu da kroče u Republiku Kosovo, moraju jednom zauvek da se ugase. Ne verujem da avanturisti ne znaju da bi takva avantura Srbiju odvela u ćorsokak“, rekla je Gervala.

Ona tvrdi da Srbija sprovodi sve nedavne akcije s ciljem da izbegne dijalog koji, kako kaže, vodi ka uzajamnom priznanju.

„Sada kada je proces dijaloga krenuo ka razgovorima o okvirnom sporazumu, Srbija (kreće) sa prethodno osmišljenom strategijom… ovi postupci nisu slučajni“, izjavila je ona.

Gervala je rekla da su kosovske institucije spremne da zaštite „svaki kutak“ Kosova, dodavši da su međunarodne snage na Kosovu kako bi garantovale mir i bezbednost.

„Kakav argument su registarske tablice za automobile? Nikada nisam čula da je počeo sukob oko registarskih tablica. One su izgovor“, dodala je Gervala.

Šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja na Tviteru je poručio da je „srpski teatar apsurda sa Vučićem“ izneo „patetičnu najavu za unutrašnju upotrebu“.

„Za političara koji tvrdi da ima ‘suverenitet’ nad Kosovom da traži od NATO ‘okupatora’ da mu dozvole da pošalje snage na ‘sopstvenu’ teritoriju mora da je najniži za sve vreme i očajnički potez“, ocenio je Velja.

Zamenica predsednika opozicione Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku navela je na Tviteru da je „predsednik Srbije poslao i-mejl komandantu Kfora sa zahtevom za slanje 1.000 srpskih vojnika na Kosovo“, uz poruku Beogradu: „Ne očekujte odgovor“.

„U međuvremenu, ja sam poslala i-mejl NASA sa zahtevom za putovanje na Mesec. Puštanje mašti na volju“, napisla je Čitaku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari